Barbecuefeest in 2017 van De Buitenpoort. De omzet van de horeca moet volgens het stichtingsbestuur aanzienlijk omhoog om de oplopende investeringskosten te kunnen dekken. Foto: Sjaak Veldkamp.
Barbecuefeest in 2017 van De Buitenpoort. De omzet van de horeca moet volgens het stichtingsbestuur aanzienlijk omhoog om de oplopende investeringskosten te kunnen dekken. Foto: Sjaak Veldkamp. Foto:

Nieuwe evenementen moeten

meer bezoekers naar Fort Pannerden lokken

DOORNENBURG – Fort Pannerden kan 2017 niet afsluiten met een sluitende exploitatie. Het aantal bezoekers voor het rijksmonument blijft onder de maat. Het stichtingsbestuur heeft het budget voor PR en marketing opgeschroefd om het rijksmonument vanaf dit jaar steviger op de kaart te zetten.

De boeken laten een operationeel verlies zien van 30.000 euro. Maar door hulp van de gemeente, provincie en sponsoren blijft de stichting in staat om te blijven investeren in een gezonde exploitatie, meldt de stichting.

Sinds april 2016 is het fort in beheer van Stichting tot beheer en instandhouding van Fort Pannerden. Met financiele steun van het Rijk, provincie en anderen is het fort gerestaureerd en verbouwd tot een informatie- en beleefcentrum. Lingewaard heeft 50.000 euro geschonken en staat bij de bank garant voor een lening van 50.000 euro. Vorig jaar werd nog eens 10.000 euro overgemaakt vanwege een dreigend tekort.

De start in 2016 liep al niet zoals verwacht. Het jaarlijks te verwachten aantal van 20.000 bezoekers werd met 10.808 niet gehaald. De groei van het aantal bezoekers blijft ook in 2017 bescheiden, zo meldt het stichtingsbestuur aan de gemeente.
2018 wordt ingezet om hierop antwoord te geven. Directeur Eric Creemers heeft nieuwe evenementen op de kalender gezet wat meer bezoekers moet trekken. Contracten met leveranciers worden herzien om kosten te besparen. De omzet van de horeca moet aanzienlijk omhoog om de oplopende investeringskosten te kunnen dekken. In 2017 kwamen circa 24.000 bezoekers naar het fort, waarvan 12.513 een toegangskaart hebben gekocht. De rest kwam uitsluitend voor de vrij toegankelijke ruimtes. De uitkijkpost was favoriet, op de tweede plaats de horeca.