Afbeelding
Foto:

Kinkelbestuur in gesprek met…

Ehbo Bemmel-Haalderen bij elk evenement in touw

BEMMEL - Onopvallend maar alert lopen ze tussen de feestvierders. Bij elk evenement zijn ze er. Eerste hulp bieden, als ambulance, brandweer en politie nog onderweg zijn of assisteren, zoals bij reanimatie en ongevallen. De vergunning verplicht hun aanwezigheid. We praten met Steef Spaan (74) en Mientje Janssen (75) van de ehbo en wonen de opfrisavond in De Kinkel bij.

Steef en Mientje praten over vroeger. De toonzetting is serieus. Mientje: de vereniging is vlak voor de oorlog opgericht door dokter Noordzij en Johanna Bus, dochter van een boer. Verder weten wij niet veel. Het archief is verloren gegaan tijdens het hoge water in ‘93. De kelders van de Brugdijk waren toen ondergelopen.

Nu hebben wij 42 leden. Het aantal is wel wat teruggelopen, zegt Steef. Zeker ook door de opkomst van de BHV. Bij hen volstaat een eenvoudiger cursus, in plaats van een ehbo-diploma. Ehbo’ers treden op bij acuut gevaar, als er nog geen professionele hulp aanwezig is, zoals bij ongevallen met bloedingen, hartproblemen en verslikken. Reanimeren met en zonder AED staat natuurlijk hoog in het vaandel. Daar ging de opfrisavond over. Alles wordt nog eens herhaald om mensen met hartproblemen eerste hulp te kunnen bieden.

Maar waarom actief lid van de ehbo? Paraat zijn en bij nacht en ontij opgeroepen kunnen worden, is niet niks. André: je doet iets, het kost weinig tijd en reanimeren is niet moeilijk; Joost: gewoon burgerplicht; José: je bent er vlug bij als het in de familie gebeurt of op het werk. Ja...! Deze mensen verdienen eigenlijk een vette pluim!

Jan de Moor en Johan Hesselink