Epifanie

HUISSEN - De komende zondagen worden in de protestantse traditie de zondagen na Epifanie genoemd. Deze periode duurt tot aan de veertigdagentijd (de zes weken na carnaval tot Pasen).

Epifanie staat voor Driekoningen, het verhaal van de wijzen uit het oosten die naar aanleiding van een ster op zoek gaan naar de koning der Joden: Jezus. Hij wordt door Caspar, Melchior en Balthasar gevonden in Bethlehem, in een stal. De drie wijzen zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest. Getallen die de levenstijdperken van volwassenen symboliseren. Ook worden ze als vertegenwoordigers van de drie toen bekende werelddelen gezien. Hun namen zijn pas in de 9e eeuw na Chr. ontstaan. Of het werkelijk drie wijzen, magiërs of koningen zijn geweest, is niet bekend. Mogelijk heeft het te maken met de drie geschenken: goud, wierook en mirre. Dat ze koningen worden genoemd, kan verwijzen naar de tekst in Psalm 72:10 en Jesaja 60: ‘volkeren komen naar uw licht, koningen naar de glans van uw dageraad…een vloed van kamelen zal u overdekken….met goud en wierook beladen.’ Met het bezoek van de wijzen wordt de bekendmaking van de geboorte van Jezus aan de wereld gevierd (Marja Huson-ter Avest, scriba)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 14 januari 10.00 uur, ds. Matthijs Glastra. Ook op vrijdagmiddag is de kerk open voor een kopje koffie/thee en/of een goed gesprek. In beide gevallen ben je van harte welkom.