Voorzitter Huurbelangen

pleit voor extra huurwoningen

LINGEWAARD - Lingewaard vergrijst. Laatst stond het nog in de krant" 'Onze gemeente groeit nog steeds. Dit geldt alleen niet voor het aantal leerlingen in het onderwijs. Dit heeft te maken met de toenemende vergrijzing in onze gemeente'.

"De oorsprong van dit probleem ligt bij de gemeente zelf. Er is zogenaamd geen plek voor het bouwen van sociale huurwoningen. Toch kan de gemeente wel grond kopen voor projectontwikkelaars, of voor het laten bouwen van een crematorium. "Een crematorium zal hard nodig zijn als de vergrijzing zo doorgaat. Het tekort aan jongeren zal onze mooie Lingewaard langzaam doen krimpen. Ja, het woord 'krimpgemeente' komt nu wel heel dichtbij.

We moeten ruimte maken voor jonge gezinnen, door goede starterswoningen neer te zetten. Koopwoningen, maar vooral ook sociale huurwoningen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren dolgraag in onze mooie gemeente willen wonen, maar ze willen natuurlijk niet eerst zestien jaar (!!) op de wachtlijst. Daarom moeten er met spoed honderden sociale huurwoningen bij om onze Lingewaard op landelijk niveau te brengen. Vergelijkbare gemeentes in de regio presteren veel beter.

In onze gemeente hebben we 20 procent sociale huurwoningen, daar waar landelijk meestal de 30 procent ruim wordt gepasseerd. In de gemeente Rheden heeft men 25 procent sociale huurwoningen, Overbetuwe zelfs meer! De druk moet van de ketel, er zijn gewoonweg te weinig sociale huurwoningen om een gezonde circulatie toe te staan.

Gemeenteraad, wordt wakker en sta op. Meer sociale huurwoningen is de enige oplossing voor ons groeiend grijs probleem", aldus Gijs van der Elst.