"Wij moeten zuinig zijn op onze rijksmonumenten", zegt cultuurwethouder Theo Janssen. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Lingewaard verhoogt

subsidie onderhoud monumenten

BEMMEL – De subsidie aan onderhoud van monumenten in Lingewaard wordt verhoogd. Het college heeft besloten het maximaal jaarlijks beschikbare bedrag voor subsidie te verhogen naar 55.000 euro. Een argument is dat ook Kasteel Doornenburg uit die gemeentelijke subsidieruif eet. "Wij moeten zuinig zijn op onze rijksmonumenten. Wij hebben er al niet zo veel", zegt cultuurwethouder Theo Janssen.

In de beleving van voorzitter Menno Tillema van Stichting tot behoud van Den Doornenburg zijn er tot nu toe niet zoveel aanvragen de kasteelpoort uitgegaan. Hij denkt dat de verhoging meer een politieke afweging is geweest. "Natuurlijk zijn we daar niet op tegen." Tillema ziet de subsidiepot voor onderhoud van monumenten meer als een steun in de rug, aangezien Kasteel Doornenburg op andere manieren van Lingewaard structureel niets ontvangt. "Wel zijn we erg blij met de gemeente op het gebied van morele steun en kennis uitwisseling", zo laat hij weten.

Het jaarlijkse budget voor financiële steun aan onderhoud van monumenten weet zich al jaren verzekerd van een plek op de politieke agenda. Lokaal Belang Lingewaard ijvert om het subsidiebudget onder de aandacht te houden. Pierre Cuypers van D66 zei ooit dat Lingewaard niet proactief is. Het college laat de subsidie over aan degenen die het hardst kunnen rennen: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Is de pot leeg, dan volgend jaar een nieuwe kans. En dat laatste blijft ongewijzigd, als het aan het college ligt.

Lingewaard telt volgens het lijstje van de gemeente 182 gemeentelijke monumenten, waarvan Gendt met 62 als koploper. Ressen is hekkensluiter met vijf monumenten.

Bij de rijksmonumenten neemt Bemmel met twaalf de koppositie. Gendt en Huissen volgen beide met negen rijksmonumenten. Doornenburg en Angeren sluiten de rij met ieder één. Totaal in Lingewaard 37 rijksmonumenten waarvan Kasteel Doornenburg op voorsprong landelijke bekendheid geniet.

In 2016 zijn twintig subsidieaanvragen door de gemeente positief afgehandeld. Vorig jaar slechts zeven. Een oorzaak van deze daling is niet bekend. Kasteel Doornenburg heeft op dit moment geen aanvragen in petto.