Volleybalsters van Setash in actie.
Foto: Bram Jeurissen Fotografie
Volleybalsters van Setash in actie. Foto: Bram Jeurissen Fotografie Foto:

Lokale volleybalclubs opereren vooral in de marge

Hoog, hoger niveau gewenst

Begin deze eeuw speelden de vrouwen van de Huissense volleybalvereniging Setash nog eerste divisie, nu. En de vrouwen van Gemini uit Elst vorig seizoen nog derde divisie. Het regionale volleybal mag echter wel weer .

Tekst: Hans Schmeinck

Snoeiharde smashes, beresterke blocks, geruzie aan het net, rap oplopende én wisselende scores en kracht en snelheid. Volleybal is voor de kijker zeer aantrekkelijke sport. Om van beachvolleybal -zonnetje aan de hemel, gespierde, gebronsde lichamen in weinig verhullende outfits- maar niet te spreken.

En successen werden er ook geboekt, op het in eigen land gehouden WK in 2015 pakten Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zilver in het zand. En op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 haalden Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen de eerste medaille ooit voor Nederland binnen, brons.

In het 'normale' volleybal kende ons land ook grote successen, de gouden plak van het mannenteam in 1996 op de Zomerspelen in Atlanta spreekt nog het meest tot de verbeelding. In dat jaar telde de nationale bond NeVoBo nog 155.000 leden. Vorig jaar waren dat er nog maar 114.000, een afname van 27 procent.

Ook sterk verminderd: de echt aansprekende prestaties van Nederland op internationaal vlak, zeker bij de mannen. Het sterk gedaalde ledenaantal kan niet helemaal los daarvan worden gezien. Alleen met (talentvolle) aanwas kunnen nieuwe successen worden geboekt.

Volleybal in de Betuwe

In de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe werd nog niet zo heel lang geleden op behoorlijk niveau gespeeld. Het vrouwenteam van Gemini uit Elst volleyde vorig seizoen nog in de derde divisie, het vijfde niveau in Nederland. En begin van deze eeuw speelden de mannen van Setash uit Huissen tweede divisie en de vrouwen zelfs eerste divisie!

Maar anno 2018 is alles anders en wordt er lokaal vooral op lager niveau gevolleybald. De vrouwen van Gemini komen nu uit in de promotieklasse, evenals het mannenteam. De eerste mannen- en vrouwenteams van Setash speler nog lager, na een vrije val komen ze respectievelijk uit in de tweede en eerste klasse.

Wat is nodig: zichtbare attractiviteit voor de jeugd, meer leden en enthousiaste, ervaren en gedreven begeleiding. Het liefst door (jonge) oud-spelers (m/v). Dan is op termijn volleybal op hoog, of in ieder geval hoger, niveau in deze regio weer mogelijk. En zeer welkom. Zeker als attractieve kijksport! Maar bovenal is volleybal een geweldige sport om actief te beoefenen.

www.setash.nl en www.gemini-elst.nl                                                

[kader]

Volop clubs in de regio

Hoewel het aantal actieve volleyballers landelijk de laatste jaren gestaag afneemt, zijn er in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe maar weinig clubs verloren gegaan. In 2006 fuseerden Pro Corpore uit Gendt en HVC uit Haalderen tot Tweestroom, die speelt in sporthal Walburgen in Gendt. Verder zijn er volop clubs waar gestart kan worden: Kidang in Bemmel, het Angerense Hexagon, Xanthos in Zetten, Toesj in Heteren, Volamie in Oosterhout en DVOL in Lent.