(Foto: Sjaak Veldkamp)
(Foto: Sjaak Veldkamp) Foto:

Zakcentje opruimen zwerf-

afval sportaccommodatie

BEMMEL – Sportverenigingen die gebruik maken van een buitenaccommodatie kunnen een zakcentje bijverdienen door in een straal van 100 meter vier keer per jaar een opruimactie te houden.

De actie is een aanvullend initiatief om zwerfvuil in de gemeente aan te pakken. In 2017 deed wethouder Theo Pere de officiële aftrap met een uitgebreide zwerfvuilaanpak. De nadruk van het programma lag vooral op gedragsverandering en het faciliteren van initiatieven van burgers.

Dit jaar is zwerfafval rond sportparken er aan toegevoegd. Pere heeft met eigen ogen kunnen zien dat er rond sportparken zwerfafval ligt. Sportverenigingen kunnen die rommel best zelf opruimen, meent de wethouder. “Dan gaat het vooral om chipzakjes en flesje en meer van dat soort geneuzel.”

Verengingen die meedoen, worden gevraagd de omgeving van het sportpark vier keer per jaar met een opruimactie schoon te houden. Om aan het einde van het jaar de 250 euro daadwerkelijk te kunnen innen zijn er spelregels aan verbonden. Na elke opruimactie wordt het resultaat gecontroleerd. Pere geeft toe dat het bedrag om ‘enkele centen gaat’. Maar als een elftal kinderen er op uittrekt, dan is de klus met half uur klaar, zo schat de milieuwethouder zelf in.

Het gaat om circa veertien sportparken. Binnenkort worden ze benaderd over de mogelijkheid om dit contract met de gemeente aan te gaan. De opruimacties worden door de sportverenigingen zelf ingepland.