Blokhut Scouting Bemmel (foto: Patrick Zweers)
Blokhut Scouting Bemmel (foto: Patrick Zweers) Foto: Patrick Zweers

Scouting Bemmel eigenaar blokhut

BEMMEL - Op 9 februari heeft de officiële ondertekening van de akte en aankoop van de blokhut plaatsgevonden. Eind 2012 gaf gemeente Lingewaard te kennen een uniform maatschappelijk huurtarief voor alle accommodaties in Lingewaard door te willen voeren. De huur bleek op 10.000 euro per jaar uit te komen, een huurverhoging van 350 procent!

Het dieptepunt was eind 2014, toen het bestuur enorm onder druk werd gezet door gemeente Lingewaard om een nieuwe huurovereenkomst te ondertekenen, voor de duur van een jaar, waarna we de blokhut zouden moeten verlaten. "Tegelijkertijd werden wij ook gesommeerd om alle voorzieningen rondom de blokhut die (onterecht) als illegaal werden bestempeld te verwijderen.

Wij hebben toen steun gezocht en gevonden bij de raadsfracties PvdA en SP. Begin 2015 heeft Theo Anema, SP-fractielid in de gemeenteraadsvergadering kritische vragen gesteld over de gang van zaken. Kort daarna verscheen er een artikel in Hét Gemeente Nieuws over de plannen van de wethouder om scouting onder te brengen in De Kinkel. Ook oud-burgemeester Henk Bergamin en oud-gemeentesecretaris Henk de Ruijter hebben een lans gebroken voor Scouting Bemmel.

In 2015 is besloten om de blokhut aan te kopen voor 40.000 euro, waarvan de helft voortkomt uit donaties van de lokale fondsen Mi Corazon, Bemmel-Haalderen- en MGZ-Stichting. In 2017 is de koopovereenkomst voor de aankoop van de blokhut en gebruiksovereenkomst voor de omliggende grond inclusief toestemming voor onze voorzieningen ondertekend. Dank aan iedereen die Scouting Bemmel in welke vorm dan ook de afgelopen jaren geholpen en gesteund heeft in dit traject."