Bij kermissen grenst het aantal decibels aan het toelaatbare. Bezoekers nemen zelf al maatregelen.  (foto Sjaak Veldkamp)
Bij kermissen grenst het aantal decibels aan het toelaatbare. Bezoekers nemen zelf al maatregelen. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Handhaving op geluidsoverlast evenementen

BEMMEL – De gemeente Lingewaard gaat aan de slag met het verminderen van geluidsoverlast bij evenementen met versterkt geluid. Behalve een maximale eindtijd van 01.00 uur en de hoogte van decibels, komen ook de lage bastonen in het vizier die schadelijk zijn voor het gehoor. De metingen gaan dit jaar in. Handhaving is nog geen prioriteit omdat er na 2019 eerst een evaluatie volgt.

Lingewaard kon eigenlijk niet handhaven op geluidsoverlast, omdat er geen vastgestelde geluidsnormen waren. Er werd dan ook niet gemeten, zegt de gemeente. Toch geeft versterkt geluid de meeste overlast bij evenementen.

Daarom zijn geluidsnormen wenselijk, vindt het college. "Hiervan profiteren niet alleen de bezoekers van het evenement, maar ook de omwonenden. Met dit laatste wordt ook gehoor gegeven aan de oproep van de Nationale Ombudsman om rekening te houden met bewoners van evenementenlocaties." Het standpunt van het college wordt gedeeld door de organisatoren van evenementen. Sterker nog, de organisatoren hebben zelf aangegeven geluidsoverlast te willen beperken.

De komende twee jaar worden evenementen door ambtenaren van de Omgevingsdienst Regio Arnhem 'kritisch' gevolgd. Niet de handhaving staat voorop maar een goede klachtenregistratie en geluidmetingen. Toch moeten organisatoren het niet t bont maken. Er wordt wel gehandhaafd als blijkt dat de geluidsnormen structureel en bewust overschreden worden.
Over twee jaar wordt de nota Evenementen en geluid geëvalueerd. De praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan de theorie in een ambtelijke nota, weten de opstellers van de ODRA. "Beperking van de geluidsniveaus en lage tonen in het muzieklawaai zal mogelijk tot 'natuurlijke' weerstand bij bezoekers en organisatoren van evenementen kunnen leiden."