De Nederlandse componist Kees Schoonenbeek beleeft een kroonjaar en geeft een lezing op het 3e Nationale Schaak Concert op 26 maart,  13.00 uur in het Kerkje te Ressen voor jong en oud over zijn unieke schaakmuziek. (Foto: Karen Langerwerf)
De Nederlandse componist Kees Schoonenbeek beleeft een kroonjaar en geeft een lezing op het 3e Nationale Schaak Concert op 26 maart, 13.00 uur in het Kerkje te Ressen voor jong en oud over zijn unieke schaakmuziek. (Foto: Karen Langerwerf) Foto:

Schaakmuziek van Kees Schoonenbeek

RESSEN - De Gelderse componist Kees Schoonenbeek beleeft dit jaar 2018 een kroonjaar. Hij is 70 jaar geworden, is een geboren en getogen Gelderlander en blaakt van energie! Hij vertelt tijdens het Nationaal Schaakconcert op 25 maart vanaf 13.00 uur over zijn schaakmuziek.

In 1997 kreeg Kees een opdracht van het toenmalige conservatorium waar hij werkzaam was om voor een belangrijk internationaal schaaktoernooi een muzikale toegift te schrijven. Het idee werd geboren om een schaakballet op te voeren. Kees koos een bijzondere schaakpartij en schreef muziek voor een voortschrijdende koning, een lopende loper, een huppelend paard en wie weet misschien wel een stijgerend balletstuk... we gaan het beleven!

Kees vertelt in klanken, beelden en woorden, klassiek en modern, met en zonder computer hoe zijn schaakmuziek tot stand is gekomen. En wat is er toepasselijker dan het Nationaal Schaak Concert op de Koningshof in Ressen?

"We nodigen u uit om Kees op zondag 25 maart te feliciteren met zijn kroonjaar en om naar zijn vertelling te komen luisteren: Van harte welkom! Dit is een bijzondere gebeurtenis voor kinderen, ouders en ouderen."

De entree bedraagt vijf euro voor alle elementen die dag: lezing Kees, muziekklokjes met uitleg en een leuke muziek intervalrace, schaaklesjes en een echt schaaktoernooi: een schaaktriade. Daarnaast is er een speurtocht, leuke knutselactiviteiten en natuurlijk schaken en muziek.

Het team van ANBI Stichting T. Metissimo, zet zich vrijwillig in voor Talentontwikkeling van jong en oud. Meer informatie staat op www.TalentoMetissimo.nl.