Nieuwbouw zal het karakteristieke aangezicht van de Doelenstraat niet aantasten. (foto Sjaak Veldkamp)
Nieuwbouw zal het karakteristieke aangezicht van de Doelenstraat niet aantasten. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Voorgevels woningen Doelenstraat zijn niet te redden

HUISSEN – 19 woningen in de Doelenstraat gaan definitief compleet tegen de grond. De wens van de gemeenteraad om de karakteristieke voorgevels te behouden is gestrand bij WaardWonen én bewoners.

De Doelenstraat is nog een typisch voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur. Maar de woningen zijn sterk verouderd en moeten volgens de corporatie nodig worden vervangen. Reden voor de gemeenteraad om het college nadrukkelijk te verzoeken in overleg te gaan met WaardWonen. Inzet een onderzoek naar de mogelijkheden om de voorgevels te behouden.

Behoud van voorgevels is technisch mogelijk. Hiervan zijn in het land tal van voorbeelden. Uit onderzoek, dat WaardWonen heeft laten uitvoeren, blijkt dat het voor de Doelenstraat een kostbare exercitie zou worden. De gevels vertonen veel gebreken, zo concluderen onderzoekers "Deze gebreken en de opbouw van de bestaande fundering zorgen ervoor dat een poging tot het behouden van deze gevels technisch erg ingewikkeld, daarmee erg arbeidsintensief en dus zeer kostbaar zal gaan worden."

Uit de woorden van wethouder Johan Sluiter valt op te maken dat de raad met hun motie te voorbarig is geweest. De bewoners willen gewoon een nieuwe woning. Bovendien, zegt Sluiter, WaardWonen heeft uitvoerig overleg gehad me de bewoners. Samen zijn ze op excursie geweest omvoorbeeldprojecten van renovatie en nieuwbouw te bekijken. Iedereen blij en tevreden? Sluiter zegt zelf blij te zijn met de besluitvorming van WaardWonen. "Voor mij is het belangrijk dat het nieuwbouwplan rekening houdt met behoud van het karakteristieke aangezicht van de Doelenstraat."

Volgens Sluiter kan de sloop rond de jaarwisseling beginnen. WaardWonen wil dit nog niet bevestigen omdat ze deze week eerst de bewoners via een nieuwsbrief willen informeren.