Afbeelding
Foto:

De kinderen van Visboer Wout Bos zetten zijn werk voort

'Ik hoop dat de klanten onze kinderen niet vergeten'

LINGEWAARD – Al op 13-jarige leeftijd ging de heer Bos met zijn ouders mee venten in wat toen nog gemeente Bemmel heette. Er zijn dan ook klanten die hij al 50 jaar kent! Al die jaren bleven klanten de familie Bos trouw en daar is de heer Bos hen zeer dankbaar voor.

Het is donderdag 22 maart en zoals gewoonlijk staat Vishandel Bos eerst in Angeren aan de Emmastraat en vervolgens in Bemmel op de markt. Toch is het geen gewone dag voor vader Bos. Het zal zijn allerlaatste werkdag zijn. De misschien wel meest geliefde visboer uit de regio neemt afscheid van zijn klanten en herinneringen worden opgehaald: 'De heer Bos kwam al bij mijn moeder thuis toen ik nog maar een kind was. Als mijn moeder er even niet was, dan liet ze de deur voor hem open en stond er een wit bordje op tafel waaronder het geld voor de kabeljauw klaar lag voor hem', aldus een dame die later net als haar moeder vaste klant van familie Bos werd.

De visboer met het grote hart heeft jarenlang hard gewerkt. 'We hebben onze centjes niet verdiend met 38 uur in de week, maar met 68, 78 uur in de week en dat geeft helemaal niks', zegt de heer Bos lachend. Zijn gezondheid fluit hem nu echter terug. Op advies van zijn arts moet de heer Bos het rustiger aan gaan doen. Op de vraag hoe hij zijn vrije tijd gaat invullen zegt hij stralend: 'Ik ben zeg maar de rechterhand van de pastoor en de dominee en vanuit de kerk ben ik ooit begonnen ouderen te bezoeken in verzorgingshuizen bij ons in de buurt. Er heerst zoveel eenzaamheid onder deze mensen... We lezen, bidden en zingen dan samen. Dat is echt mijn lust en mijn leven en daar ga ik nu nog meer tijd voor krijgen!' Hij is een mooi mens. Zelf zegt hij: 'Ach, ik heb het geleerd van mijn moeder. Wij hebben een biddende moeder gehad en zij bad niet alleen voor zichzelf maar vooral ook voor anderen'. De appel valt dus niet ver van de boom. Zijn werk in de viskraam zit er op, maar de heer Bos gaat met een andere mooie daginvulling verder. Één wens heeft hij nog: 'Ik hoop dat de klanten onze kinderen die onze vishandel voortzetten, niet zullen vergeten. Het gaat u goed...'