Eerder hart- of vaatziekte

herkennen redt mensenlevens

LINGEWAARD - Een hart- en vaatziekte kan een mensenleven soms volledig op zijn kop zetten. Dat ervoer Anja toen zij haar beste vriendin Thea plotsklaps verloor aan een hartstilstand. Thea had wel klachten, maar helaas werd niet duidelijk wat er aan de hand was. Van de één op andere dag was Thea er niet meer. Voor Anja was het allemaal onwerkelijk. Zij verloor haar beste vriendin zonder dat ze het had zien aan komen.

Het verhaal van Anja is helaas niet uniek. Het overkomt meer mensen. Veel mensen die plotseling een hartinfarct of hartstilstand krijgen, bleken vooraf geen duidelijke klachten te hebben gehad. De gevolgen zijn echter groot. In veel gevallen overlijdt een dierbare of hij of zij houdt blijvende schade aan hart of hersenen. Ook het leven van de nabestaanden verandert drastisch van de één op andere dag.

De Hartstichting wil dat hart- en vaatziekten eerder worden herkend, zowel bij mannen als bij vrouwen. Zo kunnen we deze ziekten behandelen voordat ze écht toeslaan. Sinds 2015 ligt de focus dan ook op onderzoek naar hoe we hart- en vaatziekten kunnen opsporen.

Het onderzoek richt zich op 3 gebieden: Onderzoek naar erfelijkheid in de familie; onderzoek naar klachten en voortekenen die kunnen wijzen op hart- en vaatziekten; en onderzoek naar nieuwe opsporingsmethoden, zoals een bloedtest of scans.

De collecteweek van 9 tot en met 14 april staat daarom in het teken van het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. De collectanten gaan weer vol enthousiasme aan de slag met de collecte. Eind april leest u in Hét Gemeente Nieuws hoeveel er opgehaald is.