Lezing in Doornenburg

over steenfabriek Huissensewaard

DOORNENBURG - De Historische Kring Doornenburg houdt haar algemene ledenvergadering op 17 april om 19.30 uur in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3 in Doornenburg.

Aansluitend om 20.00 uur zal Eef Hofs, lid van de kring, een lezing houden over de rijke en bewogen geschiedenis van steenfabriek Huissensewaard. Ook niet-leden van Historische Kring Doornenburg zijn hierbij welkom. Tevens wordt historisch fotomateriaal over de steenfabriek Huissensewaard getoond, dat welwillend beschikbaar is gesteld door Historische Kring Angeren.

In de eerste helft van de 19e eeuw werden in de buitenpolder van Angeren en Doornenburg steenfabrieken opgericht. Tot de dag van vandaag vonden vele inwoners van deze streek daar werk. In het begin werd alle arbeid geleverd door spierkracht van mensen en dieren. Dat betekende zware arbeid onder vaak moeilijke omstandigheden. De arbeidsomstandigheden zijn in de loop van de tijd sterk verbeterd. Enerzijds kwam dat door mechanisatie en technologische vernieuwingen in de ovenbouw, anderzijds kwam ook een proces van sociale emancipatie op gang. Het leven van de steenfabriek arbeiders veranderde daardoor ingrijpend.

Deze ontwikkelingen, die belangrijk zijn geweest voor de sociale geschiedenis van deze streek, zullen door de spreker nader worden toegelicht.