Helga Witjes van de VVD tijdens het Duurzaamheidsdebat van 6 maart 2018 (foto: Marijke Keijzer)
Helga Witjes van de VVD tijdens het Duurzaamheidsdebat van 6 maart 2018 (foto: Marijke Keijzer) Foto: Marijke Keijzer

Brief aan politiek: 'Energie-

verbruik moet sneller omlaag'

LINGEWAARD - Het gemeentelijk beleid in Lingewaard zet op dit moment in op 1,5 procent verlaging van het energieverbruik per jaar. Maar dit percentage zal in de komende collegeperiode fors omhoog moeten. Bij het Duurzaamheidsdebat op 6 maart gaf de VVD bij monde van Helga Witjes aan 1,5 procent te weinig te vinden. D66, CDA en GroenLinks omarmden een tempo van 3,5 procent. Een lager energieverbruik werkt immers naar twee kanten: het vermindert de vraag naar fossiele energie en het beperkt de toekomstige investeringen die nodig zijn om lokaal duurzame energie te produceren.

Lingewaard Energie (voor een duurzame energiehuishouding in Lingewaard) heeft op basis van de vaak opvallend eensgezinde meningen van politiek, bedrijven en burgers in het door haar georganiseerde Duurzaamheidsdebat een vijftal aandachtspunten opgesteld die in de komende bestuursperiode door de gemeentepolitiek ter hand genomen zouden moeten worden. Naast het sneller omlaag brengen van het energieverbruik, zijn dat: inzetten op windmolens met lokaal draagvlak; vereenvoudiging van regels voor duurzame investeringen in huis en bedrijf; opzetten van een gemeentelijk fonds voor duurzame investeringen voor inwoners met een krappe beurs; en intensief samenwerken in de regio. Dat laatste ook omdat daar kansen op financiering liggen.

Lingewaard Energie heeft deze uitganspunten in een brief aan de formateur en onderhandelaars voor het nieuwe gemeentebestuur overgebracht. Het heeft tevens aangeboden om in samenwerking met het nieuwe college de praktische uitwerking van de uitgangspunten met politiek, bedrijven, instellingen, verenigingen en burgers verder te ontwikkelen.