Door het hek kwam voor de havenmeester uit Millingen de klad er in. (foto Sjaak Veldkamp)
Door het hek kwam voor de havenmeester uit Millingen de klad er in. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Toezicht op aanlegsteiger Pannerdensch Kanaal bij Doornenburg

Gemeente neemt taken havenmeesterschap over

DOORNENBURG - Gemeente neemt havenmeesterschap over het toezicht op het gebruik van de aanlegsteiger in het Pannerdensch Kanaal in Doornenburg. De gemeente neemt de taken over.

Vanaf 2012 was het echtpaar Emily en Bruno Kievits uit Millingen aangesteld als havenmeester. De werkzaamheden bestaan uit toezicht houden op het af- en aanmeren op de aanlegsteiger. Aanmeren is gratis, maar booteigenaren moeten wel eerst toestemming hebben van de havenmeester.
Het werk was goed te doen, maar de klad kwam er in toen de gemeente vorig jaar de loopbrug naar de aanlegsteiger had afgesloten met een hek. Voor het openen moest Emily of Bruno Kievits opdraven. De afstand van Millingen vinden ze te ver, zo is aan de gemeente verteld. "Ze kunnen niet adequaat reageren bij een calamiteit op of nabij de aanlegsteiger. De aanvoertijd via het water vanuit Millingen is te lang."

Het havenmeesterschap heeft de gemeente ondergebracht bij het team Technisch Wijkbeheer. "Doordat de taken over diverse collega's worden verdeeld is de taak van havenmeester minder kwetsbaar." Exacte cijfers zijn er niet, maar echt storm loop het ook weer niet. In 2017 heeft een aantal keren Kievits Veerdiensten en Rederij Witjes aangemeerd en één keer Rederij Eureka uit Deventer en Rederij Feenstra. De meeste aanvragen komen van binnenschippers. Verder meldt zich weleens een sleepbedrijf dat personeel aan boord wil zetten.

In 2002 is de aanlegsteiger door de toenmalige gemeente Bemmel aangelegd. De inschatting was te optimistische dat veel passagiersschepen zouden aanmeren. Aanleiding tot afsluiting werd genomen nadat de aanlegsteiger al jaren zonder toestemming werd gebruikt door vooral inwoners en Doornenburgse schippers die op familiebezoek kwamen. Waarschuwingen leverden niets op. Het college besloot toen de aanloopsteiger op advies van Rijkswaterstaat af te sluiten.