Langs het smalle straatje de Duimeling staan aan beide kanten veel knotwilgen die vol in de takken soms voor overlast kunnen zorgen. (foto Sjaak Veldkamp)
Langs het smalle straatje de Duimeling staan aan beide kanten veel knotwilgen die vol in de takken soms voor overlast kunnen zorgen. (foto Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

CDA: Angeren heeft

onevenredig veel knotwilgen

ANGEREN/BEMMEL – Er staan in Angeren volgens het CDA onevenredig veel gemeentelijke knotwilgen. De gemeente kan voor nieuwe aanplantprojecten beter omkijken naar een andere boomsoort. Het college heeft een andere mening. Vanuit landschappelijk oogpunt blijft de knotwilg favoriet. Langs het smalle straatje de Duimeling staan verhoudingsgewijs de meeste knotwilgen.

Voor aanleg van een sloot op het terrein van Muijland worden bomen gekapt. Daarvoor in de plaats komen er 27 jonge knotwilgen voor terug. Knotwilgen zijn oer Hollandse bomen die voor een karakteristiek landschap zorgen. Maar voor het CDA kan het ook te veel worden. Er staan er in Angeren te veel. En dat is een beleving waar moeilijk antwoord op te geven is, zo vindt de gemeente. In Angeren staan 986 bomen waarvan 97 knotwilgen. “Wij vinden niet dat er sprake is van onevenredig veel knotwilgen, zeker gezien de landschappelijke ligging van Angeren.”

Een bewoner van de Duimeling vindt de bomenrij prachtig. Maar het vraagt wel onderhoud. In de zomer kan de vuilniswagen er nauwelijks doorheen en fietsers hebben last van overhangende takken. Stammen van oude exemplaren zijn zo verrot dat ze een gevaar vormen.

Het zou voor de flora en fauna beter zijn om een gemêleerd assortiment aan beplanting aan te brengen, stelt het CDA. Maar ook knotwilgen hebben de potentie om waardevol te zijn. Zeker oudere bomen, zo is het antwoord.

De keuze voor de knotwilg is gedaan in overleg met het waterschap. Het huidige college zegt wel toe in gesprek te gaan met de plaatselijke bioloog Gerrit Jansen met het oog op toekomstige projecten.