Jacqueline Vink (foto: Bert Beelen)
Jacqueline Vink (foto: Bert Beelen) Foto: Bert Beelen

Kinkelacademie organiseert lezing Prof. Dr. Jacqueline Vink:

'Verslaafd aan… invloed van erfelijkheid en omgeving'

BEMMEL - Als we het over verslaving hebben dan denken we al snel aan alcohol, roken en drugs. Maar kunnen mensen ook verslaafd zijn aan (ongezond) voedsel? Of aan suiker? Los van verslavende aspecten, is teveel suiker of teveel ongezond eten slecht voor de gezondheid. Uit media berichten blijkt dat het aantal kinderen en jongeren met overgewicht nog steeds toeneemt.

Er zullen eerste resultaten gepresenteerd worden van een onderzoek naar de invloed van ouders en vrienden op het eet- en drinkgedrag van jongeren. Bijna 700 jongeren van zeven verschillende middelbare scholen (inclusief een school in Bemmel) en hun ouders hebben meegedaan aan de eerste meting in het najaar van 2017. In deze lezing presenteren we de resultaten over het drinken van suikerhoudende frisdrank. Dit onderwerp heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen in de pers (suikertax, verbieden frisdrankautomaten). Het unieke aan onze studie is dat we zowel naar thuissituatie (ouders) kijken als naar schoolsituatie (klasgenoten) in een groep jongeren die net gestart zijn op de middelbare school.

In de lezing komt dus het scala van traditioneel middelengebruik (roken, drinken, cannabis) tot verslaving aan voeding en suiker aan bod.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel.

Prijs (inclusief kopje koffie/thee bij aanvang) is 12,50 euro. De lezing is maandag 7 mei om 20.00 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel.