Autobedrijf Mulders is gespecialiseerd in keuren en onderhoud van campers. (foto Sjaak Veldkamp)
Autobedrijf Mulders is gespecialiseerd in keuren en onderhoud van campers. (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Keuring camper van oliefilter tot kooktoestel

GENDT - Autobedrijf Mulders heeft zijn camperonderhoud verder uitgebreid. Naast technisch onderhoud krijgt de keuring op veiligheid nog meer de aandacht.

Toen Roy Mulders in 2002 in het bedrijf van zijn vader Theo stapte is het dienstenpakket van Autobedrijf Mulders uitgebreid met keuring en onderhoud van campers. Onderhoud en reparatie van een complete camper vraagt om specialisatie, zegt hij "Wij kijken van de distributieriem tot gootsteenafvoer. En kijken naar het oliefilter tot gasbranders van het kooktoestel."

Veiligheid
Een keuringsrapport voor campers is op veel campings al verplicht, weet Roy. Voor een camper van 3 jaar en ouder is een APK keuring verplicht. Chassis, cabine en motor hebben regelmatig onderhoud nodig. Maar ook controle op de gasinstallatie en elektriciteitsleiding is eigenlijk noodzakelijk. De ANWB adviseert om de gasinstallatie elke 2 jaar te controleren. Autobedrijf Mulders heeft zich er op toegelegd. De drukregelaar, gasflessen of LPG tank en gasslangen worden gecontroleerd Het leidingsysteem wordt enige tijd onder druk gezet. Eventueel drukverlies wordt afgelezen op een meter, waarna de zoektocht naar lekkage kan beginnen. Alle gasapparaten worden gecontroleerd op een goede en veilige werking. Ook de brandveiligheid en elektriciteit krijgen de nodige aandacht.

Autobedrijf Mulders beschikt over een brug die campers tot zeven meter kan dragen. Het onderstel van de camper wordt gecontroleerd op overbelasting, beschadigingen en vering en banden. Het chassis en de vering worden gecontroleerd op vervorming en overbelasting.
Voor het uitlijnen hoeft de camper de werkplaats niet uit. Dat gebeurt in eigen beheer. En dat scheelt weer in de tijd, legt Roy uit. "Een camperrijder heeft een bijzondere binding met zijn mobiele vakantiehuis. De camper moet na een onderhoudsbeurt daarom het liefst nog dezelfde dag klaar zijn", zo vult zijn vader Theo Mulders aan.