Excursie Huissen van Kleefse bezoekers (foto: Hanny Harrewijn)
Excursie Huissen van Kleefse bezoekers (foto: Hanny Harrewijn) Foto: hanny harrewijn

Actieve Gelredag met WO II op weg naar 2020

HUISSEN - 75 jaar Vrijheid zal in 2020 veel aandacht krijgen Dat geldt ook voor Omroep Gelderland die vooruitlopend daarop uitzendingen wijdt aan het thema oorlog, vrede en vrijheid.Vorig jaar werd aandacht gegeven aan het Massagraf in Huissen, het 2 oktober-bombardement en de evacuatie.

Reden voor de omroep om vanuit het thema '2 oktober-bombardement' aandacht te geven aan de gebeurtenissen in de Betuwe tijdens de Gelredag. Eerder zal een indrukwekkend relaas getoond worden van een Huissense mevrouw, die in een familietragiek terecht kwam door een granaataanval. Men kan hiervan kennis nemen op maandag 7 mei vanaf 17.20 uur en ieder uur daarna via omroep Gelderland TV.

De Gelredag is bedoeld voor radioluisteraars van de omroep. Op 12 mei wordt iedereen al vanaf 8.00 uur opgeroepen om naar Huissen te komen, waar die dag ook de bloemenmarkt is.

Het museum 'De hof van Hessen' is gratis toegankelijk en zal een groot deel van haar WO II-verzameling tonen. Voorzitter Emile Smit is aanwezig voor uitleg. In de zaal van café 't Moment zullen in de ochtend drie korte presentaties worden gehouden met het thema 'Herinneringslandschap als deel van de identiteit' door Martien van Hemmen. In Huissen zullen een uur durende rondleidingen worden gegeven. Men gaat via de kloostertuin, naar onder andere de Liberation Luisterkei en het Massagraf en WO II monument De Klok.

Na afloop kan men de kennismaking met Huissen als frontstad afronden met Huissen als Bloemenstad want op zondag is het moederdag... Nadere info: exodushuissen.nl en www.huessen.nl.