Enrico Lacruz uit Huissen in de Bundesliga Boxing in actie tegen de Duits kampioen 
Arthur Bril.
Enrico Lacruz uit Huissen in de Bundesliga Boxing in actie tegen de Duits kampioen Arthur Bril. Foto:

Huissenaar ongeslagen in Bundesliga Boxing

Lacruz beste lichtgewicht Duitsland

Tekst: Hans Schmeinck

De Huissense bokser Enrico Lacruz (25) heeft met zijn club Nordhäuser SV niet de titel van de Bundesliga Boxing binnengehaald. Tegenstander BSK Hannover-Seelze liet zich tot kampioen van Duitsland kronen. Toch kon Lacruz een groot persoonlijk succes boeken.

Lacruz' club Nordhäuser SV (NSV) werd onlangs tot beste gekroond van de zogeheten Staffel Süd van de Bundesliga. En mocht met de winnaar van 'Nord', BSK Hannover-Seelze, in een tweeluik uitmaken wie algeheel kampioen zou worden van de Bundesliga Boxing. Vorige week was in Nordhausen het eerste finaleduel en Hannover-Seelze zegevierde met 13-10. En kon het dus zaterdagavond thuis afmaken.

De entourage van de tweede finalewedstrijd zaterdagavond was indrukwekkend. Sponsor Autohaus Kahle in Hannover had haar enorme showroom omgetoverd in een boks-arena. Rondom de ring zaten bijna 1000 toeschouwers die hun club al schreeuwend en met paukenslagen aanmoedigden.

NSV trad vanwege een reeks blessures met een aangepaste en uitgedunde selectie aan voor de acht partijen in evenzovele gewichtsklassen en was eigenlijk bij voorbaat al kansloos. In de klasse van het zwaargewicht kon NSV niet eens een bokser inzetten, waardoor die punten sowieso naar Hannover gingen.

De Huissense lichtgewicht won als enige van zijn team zijn partij. Hij liet tegenstander Rexhildo Zeneli volmaakt kansloos en kreeg alle punten van de juryleden: 5-0.

Ongeslagen

Een week eerder won Lacruz met dezelfde cijfers van de Duitse kampioen Arthur Bril. Waarmee gesteld kan worden dat over een heel seizoen gezien de Huissenaar de beste lichtgewicht bokser van Duitsland is. Zijn ongeslagen status in de Bundesliga onderstreept dat nog eens.

De winstpartij(en) van Lacruz mochten echter niet baten, zijn club dolf met 14-8 het onderspit. Hannover-Seelze haalde daarom terecht het kampioenschap van de Bundesliga Boxing binnen.

De Huissense bokser gaat met zijn club nu nog op trainingskamp. Daarna kan Lacruz even rust nemen. Het jaar 2018 is er een zonder een EK of een WK, dus Lacruz zal op (internationale) toernooien zijn vorm moeten behouden. Dat lukte hem al goed, want hij won op toernooien in Polen en Finland en werd derde in Hongarije.

De Huissenaar maakt sowieso al een prima jaar door, want de bokser die op Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro uitkwam, versloeg vorig jaar februari in een interland tussen Nederland en Cuba de nummer 1 van de wereld, Lázaro Álvarez Estrada. Bovendien behield hij zijn A-status als topsporter van NOC*NSF (zie kader) en vond Lacruz in Jansen Totaal Wonen in Huissen een sponsor.

Voor goud gaan in Tokio

Enrico Lacruz heeft een groot doel voor ogen; goud halen op de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Sportkoepel NOC*NSF verleende de Huissenaar vorig jaar februari opnieuw de A-status. Een zogeheten maatwerk status, tamelijk uniek en geldig tot aan 2019. De Nederlandse Boksbond ziet de lichtgewicht Huissen ziet als 'groot talent en medaillekandidaat in Tokio'. Lacruz is maar een van de drie boksers in Nederland met een A-status.