Kerktoren (foto: pg huissen)
Kerktoren (foto: pg huissen)

Ik zie ik zie, wat jij niet ziet

HUISSEN - De titel van dit stukje roept vast herkenning op: een spelletje in de auto als de reis te lang gaat duren. Vroeger op kinderpartijtjes. Aankomende zondag is het pinksteren, het meest onzichtbare feest van de kerk volgens velen.

Met kerst en pasen valt er nog iets te zien waarin en waardoor je kunt gaan geloven, maar pinksteren? Ik bewaar al jaren een mooie haiku van Louis Tiessen: “Nooit gezien de wind / maar waar de bomen buigen / gaat hij voorbij.”
De wind, spirit , de geest. Je ziet hem in het voorbijgaan in andere dingen. Opbollende lakens aan een waslijn. Kromgebogen scholieren die tegen de wind in trappen. Soms zie en voel je iemand die er niet meer is, in het voorbijgaan, een moment, een flits, een ademtocht. Als mijn broer een toespraakje houdt, is het alsof ik mijn vader hoor. Niemand anders zal dat zien, maar ik zie op zo’n moment wat jij niet ziet. Geest is adem om te leven, een zachte fluisterstem. Een storm die met zacht geritsel in de tuin begint. Pinksteren is niet de harde stoere zichtbare kerktaal, maar een lieve zachte fluisterstem. Kijk daar, licht! Kom op, doorgaan!

Matthijs Glastra.

Protestantse Gemeente Huissen
Zondag 20 mei Pinksteren 10 uur Pinksterfeest met medewerking met gospelkoor Promises
Elke vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur. Van harte welkom!