Hugo Borst stal op het Huissens Boekenbal de show met een ontroerend en soms humorvol verhaal over zijn dementerende moeder. (Foto: Hans van Gelderen)
Hugo Borst stal op het Huissens Boekenbal de show met een ontroerend en soms humorvol verhaal over zijn dementerende moeder. (Foto: Hans van Gelderen) Foto:

Boekenbal® van Bruna Huissen in Buitenpoort beredruk

Hugo Borst ontroert en steelt show

HUISSEN - Het eerste Huissens Boekenbal® is een succes geworden. Een volle grote zaal van De Buitenpoort hing aan de lippen van Hugo Borst. Ook andere schrijvers spraken en er werden prijzen uitgereikt voor de wedstrijd 'Wie schrijft het beste verhaal of gedicht van Lingewaard?'. Het literaire feest werd georganiseerd door Bruna Huissen, vanwege haar 25-jarig bestaan. 'Dat moet je ieder jaar doen!'

Bruna Huissen had met haar uitgebreide assortiment, postagentschap en inpandige ING-bank al een regiofunctie, maar heeft zich door het donderdagavond gehouden Boekenbal® nog meer op de kaart gezet in de wijde omtrek. De jubilerende winkel (25 jaar!) wilde haar verjaardag groots aanpakken en dat is prima gelukt. De locatie –De Buitenpoort- was fraai aangekleed, de ontvangst hartelijk, de hapjes en drankjes smakelijk en de zaal zat vol met literaire liefhebbers.

De gastsprekers spraken ook aan. In chronologische volgorde; de van oorsprong Bemmelse schrijver Michel Bongers (o.a. De Huissense Veermoord en Annie), Ellen Lina uit Huissen (o.a. Koningslaan), Mariëtte Middelbeek uit Wieringerwerf (bekend van zogeheten chicklits als Hex en Single & Sexy) en Hans Witjes uit Huissen (o.a. Drama in Midden-Betuwe en Spaans benauwd). Witjes is ook singer-songwriter en verzorgde live de muziek.

Hugo Borst ontroert

En toen moest de 'hoofd'gastspreker nog komen, Hugo Borst. Hij mocht eerst een gedicht over zijn club Sparta beluisteren. Geschreven voorgedragen door Hans Schmeinck, tevens presentator van de avond. Vervolgens pakte Borst de zaal in met een lang, maar enerverend en vaak ontroerend verhaal over zijn dementerende moeder. Tussendoor kwam het publiek op zijn verzoek met vragen. Daarna nam de bekende schrijver/columnist/voetbalkenner de tijd om zijn werken (o.a. Ma en Over vaders en zonen) te signeren. Net als alle andere auteurs.

Aan het einde werden nog prijzen uitgereikt aan drie talentvolle schrijvers. Zij werden door de jury als winnaars bestempeld van de wedstrijd 'Wie schrijft het beste verhaal of gedicht van Lingewaard?'. Ze wonnen onder meer een cadeaubon van 100 euro en publicatie van hun tekst op Facebook.com/BrunaHuissen. Talloze bezoekers bleven nog even en te horen was: 'Zo'n boekenfeest moet je ieder jaar organiseren.' Bruna Huissen neemt dat sterk in overweging.