Umdracht voor hele Betuwe

HUISSEN – Aan de Huissense Umdracht zal dit jaar worden meegewerkt door kerkgangers uit de gehele parochie Maria Magdalena. Dat is voor het eerst sinds de fusie van de twee voormalige Betuwse parochies (Levensbron en Benedictus). In dat licht past ook het thema: Met de liefde van Christus breng je mensen bij elkaar.

De Umdracht, zoals de Sacramentsprocessie in Huissen wordt genoemd, zal op zondag 3 juni door de feestelijk versierde straten van het centrum trekken. Bisschop H. Woorts van Utrecht zal deelnemen aan de processie en hij verzorgt bovendien de preek. Ook burgemeester M. Schuurmans en drie wethouders zullen aanwezig zijn in de Umdracht. De stoet verlaat rond kwart voor elf, na afloop van de eucharistieviering, de stadskerk. Daar zal ook de slotviering plaats vinden.

In verband met de werkzaamheden voor de nieuwbouw van Sancta Maria, zal de stoet net als vorig jaar een route volgen via het Raadhuisplein, om het Convent, waar een van de vier rustaltaren staat opgesteld.

De Umdracht is een kerkelijke traditie, die al eeuwenlang wordt gekoesterd in Huissen, ook na de ontzuiling die zich de afgelopen decennia heeft voltrokken. Aan de processie doen tal van verenigingen mee, waarbij de muziekverenigingen met hun gedragen muziek het meest opvallen. Een bijzondere rol binnen de processie is weggelegd voor het Sint-Gangulphus- en Sint-Laurentiusgilde. De leden daarvan zorgen in hun historische kostuums voor het ordelijk verloop, terwijl de twee koningen op een bijzondere plaats in bedetocht meelopen.

Oudpapier Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 1 juni wordt er in Haalderen weer het oudpapier opgehaald.

Het oudpapier moet voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat staan. De opbrengst van het oudpapier komt ten goede aan basisschool De Wieling in Haalderen.