Afbeelding
Foto:

Huissen in Tekstbeeld

Ode aan de dakplataan...

Tekst en fotografie: Gerrie Aldershof

...Dakplatanen (platanen met een speciale 'snoeivorm') spreken tot de verbeelding. Het zijn de 'pronkjuwelen' van menig plein of doorgang. Zij zorgen voor charme, identiteit en sfeer.

Neem maar eens een kijkje bij de dakplatanen op de oude schoolpleinen van de Aloysiusschool en de Sint Jozefschool. Of bij sporthal de Brink, richting schoolplein van het scholencomplex (zie foto). Zelfs op het oude 'bowlingbaantje' bij het Maaiveld. Dat zijn de Marktplatanen die daar rond 2000 een tweede leven kregen. En niet te vergeten het Vicarieplein en café Brouwershof. Allemaal dakplatanen met een verhaal. Bomen om te koesteren.

Onlangs zijn deze dakplatanen keurig gesnoeid. Een planmatige aanpak. Prima gemeentelijk beleid. Daarbij worden de uitlopers teruggesnoeid tot op de gesteltakken. Dat gebeurt vanuit een hoogwerker door een professionele boomverzorger. Hoe ouder de dakplataan, hoe meer sierlijke 'knotvorming' er ontstaat. Samen met de karakteristieke schilferende boomschors is het een sfeerbepalende boomsoort. Een dankbare boom. Je kunt er dan met volle teugen van genieten. Sprookjesachtig tegen de wolkenluchten en spookachtig bij maneschijn. Dit spel kun je overigens nog maar even aanschouwen voordat het lommerrijke bladerdek ons zuurstof, schaduw en verkoeling verschaft...