Stefan Nab in actie, de teamcaptain van ETV De Helster verlaat 'zijn' club mogelijk na degradatie als straf. (archieffoto eigen collectie)
Stefan Nab in actie, de teamcaptain van ETV De Helster verlaat 'zijn' club mogelijk na degradatie als straf. (archieffoto eigen collectie) Foto:

ETV De Helster zwaar gestraft

Vertrek teamcaptain Stefan Nab nabij

Tekst: Hans Schmeinck

Tennisbond KNLTB heeft het eerste zondag mix team van ETV De Helster uit Elst de maximale straf opgelegd wegens het 'in ernstige mate verstoren van de competitie'. Met degradatie naar de tweede klasse als gevolg. Teamcaptain Stefan Nab zinspeelt op een vertrek. 'Ik heb aanbiedingen van andere clubs.'

De Koninklijke Nederlandse Lawn & Tennis Bond (KNLTB) legde de vereniging uit Elst de straf op omdat het in de eerste klasse een maal met te weinig spelers aantrad en een keer afzegde. Dat was respectievelijk op zondag 6 mei, in de derde competitiewedstrijd thuis tegen Zandvoort 4 en op zondag 13 mei in het vierde duel uit bij DASH '35 in Dordrecht. Je dient als club met ten minste vier spelers een wedstrijd aan te gaan.

Naar nu is gebleken hebben tegenstanders/klassegenoten van De Helster tegen deze gang zaken protest ingediend bij de tennisbond. Die stelde daarop een onderzoek in en vond de Elster vereniging 'schuldig aan het in zeer ernstige mate verstoren van de competitie'.

De bond legde de Elster tennisvereniging daarop een boete van 225 euro op, nam het team uit de competitie, met als gevolg degradatie naar de tweede klasse. De maximale straf, geeft Maikel Adriaanse van de KNLTB aan. ,,In onze optiek konden we niet anders. De Helster kan nog wel beroep aantekenen. Maar ze hebben echt een slecht verhaal.''

Schaamte

De Helster had wel haar redenen dat het 'verzaakte'. Alleen teamcaptain Stefan Nab uit Elst en Shanna De Cortie (Nijmegen) konden spelen omdat Daevinia Achong en Jan-Wouter Roep geblesseerd waren/zijn. Invalster Julyette Steur had verplichtingen in de competitie in Duitsland.

,,Achteraf gezien hadden we misschien junioren of spelers uit het tweede mee moeten laten doen'', klinkt Nab enigszins schuldbewust. ,,Maar het klasseverschil zou voor hen zo groot zijn dat ze van de baan geslagen zouden worden. Dat wil je ook niet.'' De teamcaptain noemt de straf 'terecht'. ,,Ik weet niet of de bond begrip voor ons had moeten hebben. Wij hebben de keuze gemaakt, het is voor niemand goed geweest. Ik schaam me niet, maar ik baal verschrikkelijk van hoe het gelopen is.''

Intussen twijfelt De Cortie volgens Nab of ze bij de Elster tennisvereniging wil blijven. De immer ambitieuze Nab zelf zinspeelt zelfs op een vertrek: ,,Ik weet dat andere clubs mij graag zouden willen hebben. Ik heb ook al aanbiedingen binnen.''

'Verwacht geen beroep'

Voorzitter Coos van der Togt van De Helster: 'In de vierde wedstrijd konden we weer met slechts twee spelers aan de start verschijnen wat ertoe leidde om de totale wedstrijd niet te spelen. Wij hadden ondertussen afspraken gemaakt dat we de twee laatste wedstrijden wel vier fitte spelers aan de start konden krijgen en hier mee konden zorgen dat we onze eerste klas positie konden handhaven. Helaas is de KNLTB anders van mening'. Van der Togt liet weten dat beroep aantekenen tegen de straf niet te verwachten is.