Adri van 't Hullenaar van Stichting De Plak en Louis Du Pré van sociëteit Het Manneneiland met een exemplaar van de Kroniek van de bevrijding.
Adri van 't Hullenaar van Stichting De Plak en Louis Du Pré van sociëteit Het Manneneiland met een exemplaar van de Kroniek van de bevrijding. Foto:

Manneneiland en

Kroniek van de Bevrijding

BEMMEL - Het afgelopen weekend zijn in een uitverkochte Theaterkerk de uiterst succesvolle jubileumuitvoeringen van sociëteit Het Manneneiland van start gegaan. Ook komend weekend worden nog twee uitvoeringen opgevoerd, waarschijnlijk ook in een uitverkochte theaterkerk.

Deze spectaculaire theaterproductie is een initiatief van sociëteit Het Manneneiland in verband met het 75-jarig bestaan en wordt uitgevoerd door Teejater Pan in samenwerking met het Nieuw Betuws Kamerkoor. Inhoudelijk handelt het stuk niet alleen over de evacuatieperiode eind 1944 tot en met de bevrijding, maar ook over het na-oorlogse Bemmel.

Over diezelfde evacuatieperiode is enkele jaren geleden op initiatief van stichting De Plak een indrukwekkend boek verschenen onder de titel 'Kroniek van de bevrijding'. Het boek is een bewerking van de dagboekaantekeningen van de toenmalige kapelaan Gijs van der Voort. Naast de evacuatieverwikkelingen worden in dit boek de dramatische gevolgen van de gevechtshandelingen rond De Heuvel beschreven. Dit boek is indertijd uitgebracht in een oplage van 1500 exemplaren. In boekhandel De Toren van Bemmel zijn nog enkele exemplaren te koop.

De dramatiek van het slagveld rond De Heuvel is voor kapelaan Gijs van der Voort in 1946 ook aanleiding geweest het initiatief te nemen voor de bouw van de kapel op De Heuvel. Deze op een markante plaats gebouwde kapel is dus eigenlijk een gedenkkapel voor alle trieste gebeurtenissen die zich tegen heinde van de oorlog in het frontgebied aldaar hebben voorgedaan.

De nog steeds druk bezochte kapel is in beheer bij stichting De Plak en het dagelijks onderhoud wordt verzorgd door twee redelijk nabij wonende vrijwilligsters.