Onze verwachting was dat Excelsior Zetten nét geen kampioen zou worden, maar dat werd het nipt wél. (Foto: Hans Schmeinck)
Onze verwachting was dat Excelsior Zetten nét geen kampioen zou worden, maar dat werd het nipt wél. (Foto: Hans Schmeinck) Foto:

Prestaties Betuwse voetbalclubs na de winterstop

Waren onze voorspellingen juist?

Medio februari dit jaar gaven we een overzicht van de positie van alle voetbalclubs uit Overbetuwe en Lingewaard op dat moment en de verwachte eindklassering. Nu de reguliere competitie er op zit, dé check. Onze voorspellingen kwamen soms akelig goed uit.

Tekst: Hans Schmeinck

Hoofdklasse: De Bataven stond elfde en de voorspelling luidde: 'eindigt netjes, maar ook kleurloos in de middenmoot'. Dat klopt, al is het de lage middenmoot. RKHVV stond destijds lager (14e) maar wist de rivaal uit Gendt uiteindelijk in punten (35) bij te halen. De verwachting dat de (vertrekkende) spelers alles op alles zetten om trainer Frans Koenen en de club met klassebehoud uit te zwaaien is uitgekomen. Twee goed!

1E: Bemmel bivakkeerde toen nog op plek 6. De verwachting van Spot op Sport: 'de aanvallers weten het net weer te vinden, maar Bemmel loopt juist op doelsaldo nét nacompetitie mis'. De roodzwarten scoorden zowaar twee keer zoveel en kwamen in de nacompetitie terecht! Maar dan wel die tegen degradatie… Twee uit drie, derhalve.

2I: De voorspelling of misschien wel wens was dat Spero kampioen zou worden. Maar dat lukte de Elstenaren door eigen toedoen c.q. één punt verschil niet. Twee uit vier.

3D: HAVO stond destijds 11e (van de 14). Verwachting: de Haalderenaren moeten alle zeilen bijzetten om degradatie te voorkomen en dat zou lukken op de laatste dag. Daarin slaagde HAVO knap. Drie uit vijf. Driel stond keurig vierde, maar vanwege smalle selectie zeiden we: 'linkerrijtje'. Dat kwam, op nr. 7, nét uit. Vier uit zes.

Wel/Geen toetje

4F: een knappe vierde plek voor GVA toen. Verwachting: mede vanwege het relatief makkelijke programma behalen de ridders van Doornenburg nacompetitie om promotie. Ook dat kwam uit. Ze werden zelfs tweede. Puntje erbij.

Jonge Kracht stond, teleurstellend, zesde. Verwachting: nacompetitie. De Huissenaren begonnen echter te laat te winnen (vanaf april) en eindigden op een zelfde, teleurstellende, zesde plaats. En geen toetje. Geen score.

Een voorlaatste plaats voor Angeren destijds, maar nog wel drie duels tegoed. Verwachting: het bijtekenen van trainer Edwin Geldof straalt af op de ploeg, die punten sprokkelt en sportpark De Poel eindelijk weer tot een onneembare veste omtovert en in zo in de middenmoot afsluit. Dat daarna maar één thuisduel verloor en eindigde als vijfde. We gunnen onszelf dit punt zeker ;-) DVOL uit Lent: 'promoveert via nacompetitie', schreven we. Dat moet nog blijken, half punt derhalve. OSC (Oosterhout) zou gaandeweg bovenin afhaken en eindigen in de middenmoot. Niet waar, want mooie vierde plaats en nacompetite om promotie. Geen score dus. Evenals voor de voorspelling dat Elistha in de nacompetitie zou belanden. Maar de Elstenaren verloren daarna alle (!) duels en werden laatste. Al speelt het volgend seizoen op zaterdag.

Conclusie

Over zaterdag gesproken, we dachten dat Excelsior Zetten nét naast de titel zou grijpen en via het toetje alsnog zou promoveren. Ze werden echter nipt kampioen en promoveerden rechtstreeks (half punt). Voor Dodewaard hadden we promotie via nacompetitie verwacht. Het toetje werd inderdaad gehaald (half punt).

En EMM Randwijk en Valburg sluiten het seizoen kleurloos af. Die eindigden respectievelijk onderin de middenmoot en als laatste. Dus twee punten erbij.

In zondag 5D speelde SDOO uit Heteren inderdaad geen rol van betekenis meer, evenals SVHA uit Herveld-Andelst in 5E. Beiden eindigden inderdaad als grijze muizen c.q. lage middenmoter. Weer twee.

Conlusie: 11,5 punten gescoord uit onze 18 verwachtingen. En plus één, als DVOL en Dodewaard nog promoveren. Voorwaar geen slecht resultaat. Volgende keer voorspellen we vóór het seizoen!