De rode Trespa platen rond het gebouw moeten er af om de houten constructie er achter te kunnen vervangen (foto: Sjaak Veldkamp)
De rode Trespa platen rond het gebouw moeten er af om de houten constructie er achter te kunnen vervangen (foto: Sjaak Veldkamp) Foto:

Failliete aannemer jaagt

Lingewaard na acht jaar op kosten

BEMMEL – Gevelplaten die van OBC 't Drieske afwaaien. Oorzaak, nalatigheid van de aannemer die het gebouw in 2006 heeft opgeleverd. De gemeente mag nu opdraaien voor de herstelkosten van 45.000 euro.

In 2010, vier jaar na ingebruikneming van het Juniorcollege werd voor het eerst geconstateerd dat de Trespa platen van de gevel losraakten. De aannemer uit de gemeente Grave was een jaar eerder failliet verklaard en maakte een doorstart onder een andere naam. De gemeente bleef met de brokken zitten. Verhaal halen was niet mogelijk. In 2011 raakten wederom platen los. Besloten werd alle gevelplaten met schroeven te borgen. Maar dat bleek niet voldoende Als gevolg van een hevige storm in 2016 vlogen enkele platen van de gevel, ondanks de extra borging. Dit was voor de gemeente de druppel om nader onderzoek in te laten stellen naar de oorzaak en herstelmogelijkheden. Voorkomen dient te worden dat leerling of medewerkers getroffen worden door afwaaiende gevelbeplating, zo meldt het college die vorige week het besluit heeft genomen om de gevels te herstellen.

De aannemer heeft er een potje van gemaakt. Er is geen gebruik gemaakt van de door de leverancier voorgeschreven lijm om de Trespa platen tegen de gevels te plakken. En de houten achtergrondconstructie is niet behandeld met een primerlaag. Gevolg, samen met onvoldoende ventilatie openingen is de houten constructie plaatselijk ernstig verrot waardoor de platen losraken.

De hele constructie moet vervangen worden. Omdat tijdens de werkzaamheden het risico bestaat dat Trespa platen kunnen breken en de standaardkleur niet meer leverbaar is, werd nog overwogen om ook alle beplating te vervangen. Gezien de extra kosten heeft de gemeente daarvan afgezien.