De 'hemel' in de Umdracht (foto: Henk Sluiter)
De 'hemel' in de Umdracht (foto: Henk Sluiter) Henk Sluiter

Zondag 24 juni Angerse Umdracht

ANGEREN - Zondag 24 juni wordt in de tuin en op de kerkhoven van de Sint-Bavoparochie de jaarlijkse Angerse Umdracht gehouden. Het thema van de Umdracht is: 'Gemeenschap van God en mensen’.

De Angerse Umdracht wordt sinds 1851 jaarlijks gehouden op de laatste zondag van juni en heeft uit historisch perspectief iets unieks. Het is namelijk een processie die bestaat uit een ‘rondje om de kerk’. Een kleine devote Umdracht met belangrijke momenten van bezinning en traditie.

Op zondag 24 juni om 10.00 uur begint de Eucharistieviering in de Sint-Bavokerk. Voorganger is pastor Peters. De dienst wordt door de koren van De Levensbron, Zang en Vreugde en schuttersgilde Sint-Bavo ondersteund. Om 11.00 uur wordt de processie opgesteld, waaraan naast de scoutinggroep, tal van groeperingen deelnemen. De Umdracht trekt via het oude en nieuwe kerkhof en de Mariakapel weer naar de kerk. Ondertussen worden de aanwezigen bij drie rustaltaren met de monstrans gezegend. Tijdens de tocht wordt gebeden, gezongen en door harmonie Sint-Ceacilea instrumentale muziek gemaakt. Bij terugkomst in de Bavokerk (rond 11.45 uur) volgt een laatste zegening. Traditioneel wordt de Umdracht afgesloten met een vendelhulde door het schuttersgilde Sint-Bavo en is er gratis koffie/thee op het Kerkplein.

De vrijwilligers nodigen alle gelovigen uit, zeker die van de parochie Maria Magdalena, om mee te lopen. "Laten we als Maria Magdalena-parochie een ‘gemeenschap van God en mensen’ zijn."

de 'hemel' in de Umdracht