Roos wordt opgetild door Fred de Graaf en Theo Janssen onthult (foto: Guus Versmissen)
Roos wordt opgetild door Fred de Graaf en Theo Janssen onthult (foto: Guus Versmissen) Foto: guus versmissen

Onthulde Goudsbloem Pad is slagader

DOORNENBURG - Op 6 juni werd het Goudsbloem Pad in Doornenburg onthuld. Dit kreeg een bijzonder tintje omdat de relatie werd gelegd met D-Day, 6 juni 1944, toen de bevrijding van West Europa werd ingeluid.Het is vanzelfsprekend dat als direct gevolg daarvan ook de aandacht uit gaat naar de burgers. Zeker in onze streek hebben die zwaar geleden en moesten vluchten.

Vanuit de omgeving van de Linge is een herinneringslandschap ontstaan. Door de naamgeving werd het thematisch mogelijk een verbinding te realiseren met het kasteel Doornenburg. Bij het kasteel staat reeds een Liberation Route Europe Luisterkei.

Het Goudsbloem Pad is een ode aan de burgers en tegeleijkertijd een slagader, dus vitaal in de afronding van de namen in het WO II herinneringsconcept. Eregast was Fred de Graaf, voorzitter van het Platform WO2. Hij onderstreepte het belang van hedendaags herdenken en het overbrengen op medeburgers van dit belangrijke verhaal. Hij wees op de komende herdenkingsjaren 2019 en 2020 waarin Market Garden en 75 vrijheid centraal staan in de provincie.

Burgemeester Schuurmans zoomde in op het verbindende karakter van het oorlogsgebeuren in de diverse kernen. Niemand ontkwam aan de ellende. Kinderburgemeester Guus Kramer las voor met goudsmeisje Louise Helmich. Door Mom ontroerde met het gedicht 'Terugkeer'. Dame van stavast was klarinettiste Roos van Wezel van basisschool De Doornick.

Het RBT heeft het pad opgenomen in de nieuwe fietstocht Driel- Rinder/Kleef. Het Exoduscomité neemt het pad op in de lange afstanden van de Exodustocht op zaterdag 30 juni. Meer info staat op exodustocht.nl.