Afbeelding
Foto:

Stap realisatie restauratie kerk Haalderen

HAALDEREN - Opnieuw is er een stap gezet richting de restauratie van de kerk in Haalderen. Eerder zijn al de publieksacties van start gegaan en is er via de media ruchtbaarheid aan die start gegeven.

Maandagavond 4 juni in de pastorie in Haalderen hebben drie van de vier hoofsponsors gezamenlijk een overeenkomst getekend met het kerkbestuur van de Heilige Maria Magdalena parochie, waartoe ook de O.L. Vrouw van Zeven Smarten kerk behoort. Pastoor en voorzitter van het kerkbestuur Gerard Peters schetste tijdens zijn welkomstwoord het proces, waarbij helaas enkele kerken in de regio gesloten dienden te worden. Hij concludeerde dat het een wijs besluit is geweest om in 2013 de monumentale kerk in Haalderen voor weekenddiensten op de zaterdagavonden open te houden. Er is duidelijk behoefte aan kerkdiensten 'ten zuiden' van de Linge. Ook voor uitvaarten en concerten is de kerk een populaire locatie.

Hij sprak de wens uit dat met de ondertekening van de sponsorovereenkomsten de kerk, na restauratie, weer vele jaren in een goede technische staat zal blijven. Hij sprak daarbij ook nog zijn waardering uit, namens het gehele kerkbestuur, voor de inzet van de vele vrijwilligers die met hand- en spandiensten ertoe hebben bijgedragen dat groot onderhoud pas na zo vele jaren noodzakelijk is.

Zonder de hoofdsponsoren is een dergelijke aanpak, zoals deze nu plaatsvindt, niet realiseerbaar. De sponsoren Stg Mi Corason, Stg Bemmel-Haalderen, Stg MGZ en Stg Prins Bernhard Cultuurfonds zorgen samen voor een groot deel van de benodigde gelden. De aan de kerk verbonden dragersvereniging Sint-Vincentius heeft daarnaast ook een belangrijke financiƫle bijdrage geleverd. Al deze partijen benadrukken dat een belangrijke reden voor de toekenning van de bijdrage het feit is dat de inwoners en gebruikers van de kerk zich zo betrokken opstellen.

De aanwezigen waren blij verrast te horen van penningmeester Aldo van den Brink dat van de nog benodigde 40.000 euro in tien dagen al 12.000 euro is toegezegd door bedrijven en particulieren. Een dergelijk resultaat in zo een korte tijd is voor de initiatiefnemers een geweldige steun in de rug. Het geeft vertrouwen dat het totaal benodigde bedrag uiteindelijk gehaald kan worden. Omdat het vertrouwen er is, is ook opdracht gegeven aan de aannemer om met de werkzaamheden te beginnen. De start van de werkzaamheden zal op 18 juni zijn en deze zullen naar verwachting begin oktober zijn afgerond.

Bouwt u mee met ons? Giften zijn mogelijk door overmaking van uw bijdrage naar NL39RABO0105706558 tnv RK Parochie Maria Magdalena onder vermelding van 'restauratie kerk Haalderen'.