Lingewaards Dictee 2018: het winnende team van D66 Lingewaard (foto: Clemens Hendriksen)
Lingewaards Dictee 2018: het winnende team van D66 Lingewaard (foto: Clemens Hendriksen)

Lingewaards Dictee, zelfs Annie E. deed mee!

BEMMEL - Op vrijdag 8 juni probeerden veertien teams foutloos te schrijven tijdens de twaalfde editie van het Lingewaards dictee bij OBC De Essenpas. Wethouder Helga Witjes las het dictee voor. Met de opbrengst van dit dictee wordt in januari een feestelijke avond voor alleenstaande ouderen uit de gemeente Lingewaard georganiseerd.

Ruud Bökkerink en Annelies Moers, dit jaar de schrijvers, vonden het een leuke uitdaging om het dictee in de vorm van een verhaal te maken. Ze namen het boek van Michel Bongers over Annie E. uit 2017 als basis. Zij schreven eerst het verhaal en vervingen vervolgens eenvoudige Nederlandse woorden door moeilijk schrijfbare of onbekende synoniemen. Maar ook met eenvoudigere woorden zorgden zij voor hoofdbrekens; bij voorwendsel en aanwensel struikelden veel deelnemers over de ‘d’ en crème brulée blijft lekker om te eten maar is toch moeilijk om te schrijven met al zijn accenten. Reacties van de deelnemers waren ‘het leek makkelijker dan vorig jaar, maar ik heb toch meer fout dan verwacht’ en ‘leuk om na 40 jaar weer een dictee te schrijven, wat ik eigenlijk best goed heb gedaan’.

Het team van D66 Lingewaard ging aan het einde van de avond met de trofee naar huis. Gerbert Wubs die namens Rotary Lingewaard de avond enthousiast presenteerde noemde alle deelnemers ‘winnaars’ omdat ze het aandurfden om zichzelf te testen op hun kennis van de Nederlandse spelling. Rotary Lingewaard dankt alle sponsors en deelnemers van het dictee voor hun bijdrage en inzet op deze avond.