Na de bouwvakvakantie wordt de vervuilde grond afgegraven (foto Sjaak Veldkamp)
Na de bouwvakvakantie wordt de vervuilde grond afgegraven (foto Sjaak Veldkamp) Foto:

Bodemverontreiniging zorgt voor rimpels in communicatie

BEMMEL – Door bodemverontreiniging liggen de werkzaamheden op de locatie van de voormalige brandweerkazerne in Bemmel stil. Nadat de PvdA en GroenLinks hierover schriftelijke vragen hebben gesteld, werd een week later ijlings de raad en de direct omwonden geïnformeerd. De externe communicatie was even niet op orde.

Volgens de PvdA en GroenLinks zijn in 1994 en 2016 bodemonderzoeken gedaan. Toen was al duidelijk sprake van een lichte verontreiniging. Het college bevestigt die wetenschap, maar na de sloopwerkzaamheden hebben nog enkele onderzoeken plaatsgevonden. "Op het terrein was vroeger een autobedrijf gevestigd. Bodemonderzoek heeft uitgewezen dat de bodem op enkele plekken is verontreinigd met minerale olie", zo schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Omdat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, is er ook geen spoed achter gezet om de grond te saneren. Er is wel een saneringsplan opgesteld. De werkzaamheden beginnen na de bouwvakvakantie. De kosten zijn gedekt. Het college had in de grondexploitatie al rekening gehouden met een mogelijke bodemsanering.

Waardwonen bouwt op de hoek Dorpsstraat-Oostervelden een appartementencomplex van 24 woningen. Zoals het er nu naar uit ziet heeft volgens de gemeente de geplande sanering geen gevolgen voor de bouwplanning.