Huldiging van de winnaar 2017 Calistokingsdeep (foto: Jan Willemsen)
Huldiging van de winnaar 2017 Calistokingsdeep (foto: Jan Willemsen) Foto:

De Buitenzorg kortebaandraverij

BEMMEL - Nog even en het is zover. De Buitenzorg kortebaandraverij gaat er weer aankomen. Na een jaar van voorbereiding, organisatie en planning gaat het op 14 augustus weer gebeuren. De Teselaar verandert in een paar uur tijd van een autoweg naar een paardenracebaan. De stippen voor de middellijn zijn her en der al geplaatst. Start- en finishvakken zijn inmiddels ook al uitgezet.

Door Jo de Haar

Dit jaar is er weer een grote keuze van paarden die op de kortebaan lopen. Veel nieuwe paarden, maar ook veel oudere cracks. Er vallen altijd paarden af, ze worden te oud of niet meer snel genoeg en dan is er weer vaak een nieuwe garde die het gaat proberen. Dit jaar zijn er veel nieuwe kanshebbers, maar er is ook een groot aantal dat al een paar jaar meedoet om de prijzen. Bekende namen zijn onder meer Blackpearl Trans R en onze Dutch Buitenzorg.

Hoewel de laatste vorig jaar in Bemmel niet in de prijzen viel, werd hij enige weken later toch Kampioen van Nederland. In 2016 werd Dutch ook Nederlands Kampioen en dat huzarenstukje herhalen, komt maar sporadisch voor. De laatste keer dat dit gebeurde was met Ronny Zora in 1957 en 1958 met Jan Wagenaar op de sulky. Door zijn goede prestaties in 2017 werd Dutch tevens het beste kortebaanpaard van het jaar. Op het ogenblik is Dutch in topvorm en de eigenaar heeft al toegezegd, dat hij dit jaar weer naar Bemmel komt.

Tot nu toe heeft een paard dit jaar twee kortebaandraverijen gewonnen namelijk Doc Holiday van Bo Sprengers. De stal van de Groningers heeft de meeste winnaars dit jaar. Met het goede paardenbestand van hun, is de kans groot dat ze er nog wel een paar aan toevoegen. Hun vaste rijder is altijd John de Leeuw, komende uit een echte paardenfamilie. Op deze man kun je gerust een gokje wagen. Ook Emi van Jip heeft al een keer gewonnen, dit is een paard dat in een eigenarencombinatie zit.

Het is mogelijk dat ze ook in Bemmel start, dus dat zou mooi zijn. De winnaar van vorig jaar in Bemmel, Calisokingsdeep met Lindsey Pegram, heeft dit jaar nog niet gewonnen. Maar Lindsey heeft nog een heel goed paard, namelijk Southwind Raptor, deze kan ook erg hard lopen. Er mogen dit jaar maximaal 24 paarden lopen, dus er worden vaak meer paarden ingeschreven en dan worden er een paar uitgeloot.

Wilt u met de kortebaan in Nederland op de hoogte blijven, ga dan eens naar kortebaandraverijen.nl of naar onze site bemmelsepaardendagen.nl. Hierop staat veel informatie omtrent de kortebaandraverijen.