Martin Neils ziet altijd mensen komen die naar de vogels komen kijken. (foto; Sjaak Veldkamp)
Martin Neils ziet altijd mensen komen die naar de vogels komen kijken. (foto; Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Mistgordijn hangt over toekomst vogelvolière Bemmel

BEMMEL – De toekomst van de vogelvolière tegenover de Kinkelenburg in Bemmel is in het geding. De bezoekers hebben er regelmatig over, zegt beheerder Martin Niels. Samen met collega Jan Berendsen heeft hij een brief op poten naar de gemeenteraad gestuurd. In het visieplan Herontwikkeling Groene Hart van Bemmel vinden ze de volière niet meer terug. De beheerders willen duidelijkheid

De volière is van de gemeente. De vogels zijn eigendom van Niels en Berendsen. Het voer en onderhoud betaalt de gemeente. Om toerbeurt is de verzorger per dag dik een uur aanwezig om de vogels te verzorgen en de volière schoon te maken, zo legt Niels uit. "En altijd zie ik mensen die even langskomen om naar de vogels te kijken." Kinderen krijgen van Martin een veertje. "Dat geeft vaak aanleiding om even in gesprek te komen." Niels ziet op dat moment een opa met twee kleinkinderen aan komen. Die zie ik bijna elke week, zegt hij. Dat klopt, beaamt Geert van Deelen. "Donderdag is mijn opa-dag. Als het even kan wandel ik een rondje met een bezoek aan deze volière." Zijn kleinkinderen Romé en Moud krijgen ondertussen van Martin een veertje. Het zou jammer zijn als dit zou moeten verdwijnen, zegt Van Deelen. Een vrouw met haar hond voegt zich toe tot het gezelschap en knikt instemmend. De viervoeter heeft alleen maar aandacht voor de gevleugelde bewoners.

Niels stuit in zijn zoektocht naar antwoorden op een mistgordijn als hij vraagt of de volière kan blijven staan. Het zou kunnen en voorlopig blijft het staan, zijn volgens Niels vage antwoorden. "Wij willen 100 procent garantie. Mocht de gemeenteraad toch besluiten de volière te willen verplaatsen, dan zullen we alle mogelijk middelen aangrijpen om dit te voorkomen."

Wethouder Johan Sluiter duikt in de materie. De beheerders hebben recht op een duidelijk antwoord, zegt hij desgevraagd.