Het comité Herdenking 2 oktober bijeen. (foto: Mireille Borgers)
Het comité Herdenking 2 oktober bijeen. (foto: Mireille Borgers)

Comité Herdenking 2 oktober

LINGEWAARD - Op 7 september kwamen op uitnodiging van wethouder Theo Janssen diverse partijen bijeen. Als vervolg op de eerste 2 oktober herdenking in 2017 in Huissen is breed vastgesteld, dat dit initiatief een jaarlijkse herhaling verdient.Daartoe is samenwerking noodzakelijk van diverse partijen en dat wordt door de wethouder toegejuicht. Ter plekke werd het 'Comité Herdenking 2 oktober' opgericht.

Na de mislukking van de Operatie Market Garden werd onze regio De Betuwe zwaar geteisterd door oorlogsgeweld. In de gehele huidige gemeente Lingewaard werd zwaar gevochten en iedereen werd gelast het gebied te verlaten. Op 2 oktober 1944 werd Huissen getroffen door een geallieerd bombardement. Geen enkele kern ontsnapte aan de ellende van de oorlog.

In Huissen bevindt zich het ere Massagraf alwaar meer dan 150 burgers zijn begraven. Een Liberation Route Europe Luisterkei (nr.42) vertelt het drama. Op 4 mei wordt deze plaats massaal bezocht tijdens de landelijke Dodenherdenking. Op de dag van het bombardement zelf zal voortaan ook een bijzondere plechtigheid plaats vinden. Opdat wij niet vergeten en ons realiseren in welk een spagaat burgers in oorlogstijd terecht kunnen komen.

De verschillende samenwerkende partijen zijn: de beide Stadsgilden van Huissen, Historische Kring Huessen, stichting Gedenkpark Huissen Stad, Stinase en het Exoduscomité. De gemeente Lingewaard zal het initiatief daar waar nodig faciliteren.

Binnenkort zullen de digitale uitnodigingen worden verzonden voor de herdenking die duurt van 19.00 tot 20.00 uur.