Afbeelding
Foto:

Honderd jaar onderwijs in Haalderen

HAALDEREN - In 1918 kreeg Haalderen zijn eerste eigen school. Zelfs gedurende de Tweede Wereld oorlog kregen de kinderen gewoon les in de Schoolstraat (Ambachtstraat). Pas tijdens de gevechten om de bevrijding in '44 is de school in de Schoolstraat vernield en niet meer opgebouwd. Vijf maanden lang was er even geen onderwijs. Tijdens de wederopbouw kregen de kinderen onderwijs in cafés Derksen en Wassing.

In 1951/1952 werd de nieuwe school aan de Kolkweg gebouwd. In 1985 fuseerden de toenmalige kleuterschool en lagere school tot basisschool. Beide scholen werden aan elkaar gebouwd door middel van de aula en twee nieuwe lokalen. Eén vleugel werd afgestoten. In 2009 werden er drie lokalen bijgebouwd en de overige lokalen gerenoveerd. Vanaf 2017 heeft de Wieling ook voor- en naschoolse opvang en is het vanaf 2018 een integraal kind centrum. In honderd jaar is er veel gebeurd op het gebied van onderwijs en educatie in Haalderen.

"Honderd jaar is natuurlijk een uniek moment en daarom willen we samen met de kinderen en u, honderd jaar onderwijs in Haalderen in beeld brengen. Heeft u leuke anekdotes, mooie materialen, oude schriftjes, foto's die de afgelopen honderd jaar onderwijs in Haalderen weergeven, oude klassenfoto's dan willen we deze graag tentoonstellen bij ons op school.", aldus het team van IKC De Wieling, voormalig basisschool 't Pänneke.

Na de herfstvakantie starten we met het schoolproject honderd jaar onderwijs. Het project willen we op 1 en 2 november afsluiten met een tentoonstelling voor alle inwoners van Haalderen. Het inleveren van foto's en andere materialen kan van 1 oktober tot en met 12 oktober tijdens schooltijd.