Afbeelding
Foto:

Bij(op)een op Burendag

BEMMEL - De wind ruist door het gras en doet de wilgenblaadjes in De Ward in Bemmel ritselen. Zachte zonnestralen vallen door het lichte bladerdek en geven lichtvlekken op het gras. Wat meer wil je hebben? Nou, de bijen en vlinders weten het wel: bloemen! Voor ons zelf en onze kleine gevleugelde vriendjes heeft de buurt rond de Wardstraat een buurtinitiatief gestart. Op Burendag, 22 september heeft een grote groep omwonenden dit project officieel gestart door bijna 600 vierkante meter grond, waar eerst gras stond, in te zaaien met bloemen en bolletjes.

Bij de afgelopen Nationale Zaaidag in april voor 'Nederland zoemt' werd de oproep gedaan om lege stukjes tuin in te zaaien om meer bloemen en kruiden te krijgen voor (wilde) bijen en vlinders. Kleine stukjes met bloemen in de tuin zijn leuk, maar waarom niet 200 meter bijenlint? Wat startte als een idee van een enkele bewoner, werd met open armen ontvangen door de buurt, Lingewaard Natuurlijk en de gemeente. Van alle kanten werd hulp en kennis aangeboden, om vanaf volgend jaar een bloemenlint mogelijk te maken in De Ward. Vanuit de buurt hebben al bijna 40 mensen (plus zeker 20 kinderen) zich aangemeld om te zaaien en de komende jaren twee keer per jaar te harken. Het enthousiasme van de buurtbewoners en Lingewaard Natuurlijk versterkte elkaar.

De enorme inzet en kennis van Lingewaard Natuurlijk was onmisbaar. "Het is goed opletten om het juiste zadenmengsel te gebruiken voor de vruchtbare Betuwse grond. Gras groeit hier veel te goed. Het is dus belangrijk om het juiste zaad te gebruiken en vervolgens regelmatig te maaien en het maaisel weg te halen. Het gedroogde maaisel kan ook goed worden gebruikt bijvoorbeeld als wintervoer voor de schapen."

Ook de gemeente Lingewaard staat achter het plan met woord en daad. De gemeente maakte de grond zaaiklaar en zal in de komende jaren het bijenlint op de juiste momenten maaien. De gemeente heeft de grond zaaiklaar gemaakt door de plaggen geheel af te steken, waardoor het een goede ondergrond vormt voor het bijenlint. Dankzij sponsoring van het Oranjefonds en het Wijkplatform Bemmel Centrum was het mogelijk om een flinke zak biologisch zaad en bloembollen te kopen. Voor de zaaiactiviteit was het zaad gemengd met enkele kruiwagens zand, zodat het gelijkmatig over het hele oppervlak verspreid kon worden.

Op zaterdag 22 september op Burendag was het dan zo ver. Ongeveer 30 buurtbewoners en 8 kinderen verzamelden zich bij het toekomstige bijenlint. In de groep vele bekende gezichten uit de buurt, waar nu eindelijk de namen en verhalen bij kwamen. Wat een schat aan kennis en inzet zit er in zo'n buurt! De ene buurtbewoner legde wat uit over solitaire bijen, een ander gaf uitgebreid uitleg hóe je moest zaaien. De instructies waren duidelijk, want al snel ging iedereen aan de slag om de bloembollen in de grond te zetten en het zaad uit te spreiden en lichtjes onder te harken.

Toen alle bollen in de grond zaten en al het zand-zaad-mengsel verspreid was, was het tijd voor een andere mijlpaal: nieuwe vlaggen bij de ingang van het park. Daarmee sloot het Wijkplatform de geslaagde burenactiviteit af. Het park is nú al mooier door de vlaggen, en de zaadjes voor nog mooiere jaren zijn geplant.                                                                                                                                                

De komende maanden zal er nog weinig te zien zijn van de bloemenzee die de buurt voor ogen heeft. Het najaar en vooral het vroege voorjaar zullen de tijd geven aan het zaad om rustig ontkiemen. Volgend jaar maart en april laten de bollen hun eerste bloemen zien en in mei zullen de eerste kruiden bloeien. Na maaibeurten in juni en september van het eerste investeringsjaar ontwikkelt zich geleidelijk een steeds intenser bloemenlint voor de wilde bijen en vlinders. En voor de mensen natuurlijk! Op naar een BIJzonder voorjaar!

Henny en Joep exposeren in Angeren

ANGEREN - Henny en Joep van 't Hullenaar exposeren in etalage van voormalige schoenwinkel Bouwman in Angeren.

In de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 In Angeren is een nieuwe expositie ingericht. Het echtpaar van 't Hullenaar uit Gendt toont hun schilderijen, werken van keramiek en kalkzandsteen.

Henny van 't Hullenaar-Nissen groeide op in Doornenburg en verhuisde later naar Gendt. Zij is begonnen met schilderen in het atelier van Nell van Groningen in Angeren en is hier een aantal jaren lessen blijven volgen. Nu gaat zij nog regelmatig schilderen in het Gemeenschapshuis van Huissen-Zand bij Riny van de Pas. Het werken met klei leerde ze op de Open Academie in Bemmel bij de docent Henk van Meurs. Later volgde ze met een kleine groep lessen bij Bart Janssen van Ambacht Haalderen. Zij laat divers en kleurrijk werk zien.

Joep van 't Hullenaar kreeg bij zijn pensionering van de collega's een cursus beeldhouwen bij Marjo Wiltingh in Doornenburg. Dat inspireerde hem en ging hiermee thuis verder aan de slag. Van hem zijn drie werken te zien gemaakt van kalkzandsteen. Deze bijzondere expositie duurt tot 13 november.