Dries van Agt. (foto: Jordi Huisman)
Dries van Agt. (foto: Jordi Huisman)

Lezing Dries van Agt bij Kinkelacademie

BEMMEL - Dries van Agt, jurist, voormalig hoogleraar en politicus geeft op 22 oktober om 20.00 uur zijn lezing de titel 'Palestina, een schreeuw om aandacht' in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Er is veel onwetendheid over wat de Palestijnen de afgelopen decennia is overkomen, vindt oud-premier Dries van Agt. Dit zorgt volgens hem voor onverschilligheid en zelfs afkeer van dit verdreven en verdrukte volk.
De oprichting van de staat Israël in 1948 ging gepaard met de verdrijving of vlucht van 750.000 Palestijnen. In 1967 veroverde Israël de rest van Palestina en volgde de bezetting van Oost-Jeruzalem, de Westoever van de Jordaan en Gaza, met nog eens honderdduizenden vluchtelingen als gevolg. Het planten van nederzettingen in de bezette gebieden zorgde voor grote onrust en is vierkant in strijd met het internationale recht. De Palestijnse samenleving is door de bezetting en de beperkte bewegingsvrijheid volledig ontwricht geraakt. De Palestijnse economie sterft af en massale werkloosheid en armoede zijn het gevolg. Omstandigheden die Van Agt met grote gedrevenheid onder de aandacht brengt.
Alleen een vredesregeling gebaseerd op het internationaal recht kan volgens Van Agt tot duurzame vrede leiden. Amerika en de Europese Unie kunnen dit bevorderen. Maar de EU treedt niet effectief op, mede door de opstelling van de Nederlandse regering. Nederland is daardoor medeverantwoordelijk voor het voortdurende onrecht in Palestina.

Voor kaarten en meer informatie staat www.dekinkel.nl; kaarten zijn ook te koop bij boekhandel de Toren van Bemmel voor 12,50 euro (inclusief kopje koffie of thee voor aanvang).

Goed eerste landelijk optreden De Ward

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward heeft in de eerste wedstrijd in de landelijke C-klasse een goede prestatie neergezet. De 54 zwemmers zwommen in totaal 59 persoonlijke records. Vijfmaal werd er een eerste plaats behaald.

Claudia van Grevenbroek en Nienke Meijer verbeterden vier persoonlijke records. Sanne van Konijnenburg, Sanne Meijer, Mila Otten, Liz Veltman en Twan van Engen waren goed voor drie persoonlijke verbeteringen. Marijn Baas, Thomas Bergmans, Kiran de Wit, Kyra Huisman, Kindi Jansen, Esmee Kok en Fenna Reijmers zwommen op twee afstanden sneller dan voorheen. Een persoonlijke verbetering was er voor Eline Baas, Marit Dekker, Sofie van Eunen, Jette Jansen, Eva Kattouw, Minke Lamers, Mieke Molthoff, Iris de Schrijver, Lisa Tassche, Jasmine Tmim, Lyn Verhoeven, Evelijn van Verseveld, Nienke de Vos, Ties Akkerman, Steijn Bosman, Thomas van Dijk, Dominique van Grevenbroek, Léon van Grevenbroek, Mees Peters, Cas Prinse, Mick Schlüssel, Niets Versteeg en Jon de Wit.

Steijn Bosman, Marit Dekker, Jasmine Tmim en Evelijn van Verseveld deden voor het eerst mee op de 100m wisselslag, Léon van Grevenbroek en Inge Ruisch debuteerden op de 200m rugslag en Mies de Wit op de 200m vrije slag. Frederieke Huizing kwam voor het eerst uit op de 100m vlinderslag en de 200m rugslag.

Liz Veltman en Mees Peters werden eerste op de 100m vlinderslag. Twan van Engen was de snelste op de 200m rugslag. Mick van Kempen tikte als eerste aan op de 200m schoolslag. Tenslotte zwom een van de herenteams op de estafette 4x100 meter wisselslag naar de hoogste podiumplaats.