Ingezonden brief

Oproep handhavers

Wandelend en fietsend door en rond Lingewaard vind ik iedere keer weer dat we in een heel mooie gemeente wonen met veel afwisseling. Helaas zijn er dan ook dingen waarbij ik op zijn zachtst gezegd de wenkbrauwen frons. Tijdens wandelingen valt mij op hoeveel achterstallig onderhoud er is aan de staat van de trottoirs en hoezeer ooit eenvoudige heggetjes nu soms de helft of meer van het trottoir overwoekerd hebben. Ook valt mij op hoeveel voertuigen er regelmatig op trottoirs en fietspaden geparkeerd staan alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, terwijl vaak parkeren op de rijbaan gewoon is toegestaan (o.a. in de buurt van een paar huisartspraktijken in Bemmel). Dat je een obstakel voor ander verkeer bent als je op de rijbaan parkeert is helaas lastig voor ander verkeer, maar je bent in ieder geval niet in overtreding. Nu ben ik gelukkig nog niet afhankelijk van rollator, rolstoel of anderszins, maar ik heb medelijden met de mensen die dat wel zijn, want vaak kun je er gewoon niet langs en moet je de rijweg op. Dat laatste is sowieso bijna niet te doen voor bv. een rolstoel.

Ook op fietspaden wordt nogal eens achteloos geparkeerd terwijl ook daar parkeren op de rijbaan dikwijls gewoon is toegestaan. Men wil geen obstakel vormen voor ander wegverkeer, dus moeten fietsers er maar voor op draaien. Soms ontstaan hierdoor gevaarlijke situaties.

Omdat er kennelijk nauwelijks wordt gehandhaafd op dit gebied, wordt het probleem alleen maar groter. Ik roep derhalve alle handhavers (BOA’s en politie) op om hier iets aan te doen voordat er echt ongelukken gebeuren.

Jan de Groot