Opruimers actief langs de oever van de Rijn. (foto: Judith Harrewijn)
Opruimers actief langs de oever van de Rijn. (foto: Judith Harrewijn) Foto:

Rijnjutters halen ruim 1.500 kilo afval op

REGIO - In het weekend van 13 oktober hebben bijna 300 vrijwilligers in gemeenten Duiven, Westervoort, Wageningen, Renkum, Neder-Betuwe, Utrechtse Heuvelrug en Lingewaard de oevers van de Rijn schoongemaakt. De Rijnjutters haalden gezamenlijk ruim 1.500 kilo afval op.

De juttersacties vormen de start van het riviernetwerk Schone Rijn, een samenwerking tussen onder meer IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat, gemeenten en provincie Gelderland.

Afgelopen weekend staken bijna 300 vrijwilligers hun handen uit de mouwen in zeven gemeenten langs de Rijn. Ook in de gemeente Zevenaar, waar eerdere jaren al opruimacties langs de Rijn zijn georganiseerd, zullen dit najaar weer Rijnjutters actief zijn. Er werd ruim 1.500 kilo afval van de oevers van de Rijn opgeruimd. Bijzondere vondsten waren onder meer een fiets, autobanden, asbesthoudende platen, staalkabels en een winkelwagen. Het grootste deel van het door de vrijwilligers ingezamelde afval werd door Rijkswaterstaat opgehaald en verwerkt. De Rijnjutters zijn met name afkomstig van lokale sport-, en vrijetijdsverenigingen. Op deze manier hopen onder meer IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat en provincie Gelderland meer mensen te betrekken bij en bewust te maken van het probleem rondom zwerfafval.

In de toekomst willen de initiatiefnemers graag verder met Schone Rijn. Zo is de wens om structureel met nóg meer gemeenten opruimacties langs de rivieren te organiseren. Het onderzoek naar afvalsamenstelling vindt momenteel alleen plaats langs de oevers van Maas en Waal. Ook is er de wens om het onderzoek naar afvalsamenstelling uit te breiden naar de Rijn.