Eén van de kinderen die tijdens een vorige reis werden geopereerd (foto: Leprazending)
Eén van de kinderen die tijdens een vorige reis werden geopereerd (foto: Leprazending) Foto:

Vanuit Huissen naar Myanmar om leprapatiënten te opereren

HUISSEN – Eind januari 2019 vertrekt een klein operatieteam naar Myanmar om daar leprapatiënten te opereren en tegelijkertijd ook artsen en Operatiekamerpersoneel te trainen. Ook Aly Boven-Vrijhof uit Huissen reist mee.

Aly is al voor de vijfde keer van de partij om te assisteren bij de hersteloperaties. Als gevolg van lepra zijn er veel patiënten die klauwvorming aan hun handen vertonen, die hun ogen niet meer goed kunnen sluiten of die een klapvoet hebben. Deze gevolgen zijn goed te opereren. De chirurgen van het Nederlandse team gaan deze operaties uitvoeren en trainen daarbij ook de lokale artsen. Als operatiekamerverpleegkundige zal Aly de artsen assisteren, maar ook lokale OK-verpleegkundigen trainen, bijvoorbeeld omtrent de hygiëne. Naast leprapatiënten worden vaak ook hersteloperaties uitgevoerd bij kinderen met een aangeboren afwijking.

Dit keer gaat het team naar het noorden van Myanmar, naar de steden Myitkyna en Putao. Aly: "Ieder jaar weer ervaar ik veel belangstelling en steun van de inwoners van Huissen, van de Kerken en natuurlijk van het koor Promises, waarvan ik lid ben. Voor mij is dat een goede reden om een bijeenkomst te organiseren waarbij ik verslag kan doen van onze reizen."
Op zondag 28 oktober organiseert Aly daarom een informatiebijeenkomst in de protestantse kerk van Huissen, waarbij ook de chirurgen dr. Wim Theuvenet, dr. David Schiettecatte en de heer Cor van Leeuwen van Leprazending aanwezig zullen zijn. Aan de middag wordt verder meegewerkt door ds. Mathijs Glastra en het koor Promises.
Inwoners van Huissen zijn van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. De middag op 28 oktober vindt plaats in de protestantse kerk van Huissen, Raadhuisplein 1 en begint om 14.00 uur. De bijeenkomst wordt om 15.30 uur afgesloten. De toegang is gratis.