Afbeelding
Foto:

Bij Kinkelacademie Bemmel op 19 november

Lezing dr. Jacques Pauwels: '100 jaar na wo-I'

BEMMEL - Dit seizoen besteedt de Kinkelacademie ook aandacht aan de Eerste Wereldoorlog. Ze herdenken de Groote Oorlog in '100 jaar wapenstilstand vanaf 11 november 1918'.

Jacques Pauwels heeft een boek geschreven met als titel 'De Groote Klassenoorlog 1914-1918'. "Wij menen dat er juist in deze tijd aanleiding is om eens stil te staan bij de afgelopen twee eeuwen. De afstand tussen het volk en de elite lijkt weer groter te worden; de elite in zijn eigen bubbel en het volk dat grotere afstand ervaart tot de politiek, een toename van het verschil tussen arm en superrijk. Is de 'klassenstrijd' nog altijd niet goed neergedaald in invloed van de niet-elitairen? Je zou kunnen zeggen dat de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw er erg aan hebben meegewerkt dat er doorstroming in de zeggenschap is ontstaan. Maar we moeten dan ook erkennen dat (net als de metafoor van het kokende water) de bellen opborrelen naar boven, maar dat dit niet betekent dat onderop gaat regeren: er ontstaat een nieuw onderop! Dat nog wellicht nog kwetsbaarder is of zich kwetsbaarder voelt!"

De lezing is in De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel op 19 november om 20.00 uur.
Kaarten kosten (inclusief kopje koffie/ thee voor aanvang) 12,50 euro via https://dekinkel.nl/activiteiten/lezingen of boekhandel de Toren van Bemmel.