K3 Delta is druk bezig met de ontzanding in de Bemmelse polder. (foto: Sjaak Veldkamp)
K3 Delta is druk bezig met de ontzanding in de Bemmelse polder. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak

Vraagtekens bij

ontzanding Bemmelse polder

BEMMEL – Door grootschalige ontzanding in de Bemmelse polder ontstaan er diepe waterplassen. Bij natuur- of gebiedsontwikkeling wordt in de diepe plassen vaak grond of baggerspecie gestort. K3 Delta past die methode ook in Bemmel toe. Is het aangevoerde spul wel gereinigd, zo vraagt SP raadslid Brian Claassen zich af. Hij wil het naadje van de kous weten en heeft het college schriftelijke vragen gesteld.

Volgens Claassen is de import van buitenlandse grond en baggerspecie (slib) fors gestegen. Deels omdat in eigen land weinig voorhanden is en deels omdat importeren geld kan opleveren. De grond en baggerspecie moet voldoen aan de kwaliteitseisen van het Besluit bodemkwaliteit, dat valt onder Rijkswaterstaat. Uit onderzoek is volgens SP Lingewaard gebleken dat het aangevoerde materiaal niet altijd schoon is voor hergebruik. Maar dat niet alleen. "Controle vindt onvoldoende plaats, omdat de controleorganen niet in staat zijn om hun taak in voldoende mate uit te kunnen voeren."

Aangezien ook Lingewaard hiermee te maken krijgt moet volgens Claassen voorkomen worden dat het storten gaat leiden tot ernstige milieuvervuiling. K3 Delta gaat ook aan de gang in de uiterwaarden bij Angeren, Doornenburg en in de Gendtse polder.

De SP wil van het college onder meer weten welke maatregelen de gemeente treft om te voorkomen dat er vervuilde grond en slib in de uiterwaarden komt. Mocht er dan toch vervuiling optreden, wie betaalt de schoonmaakregeling, zo vraagt Claassen zich richting college af. Het college zal over enkele weken schriftelijk antwoord geven.