Steenfabrieksarbeiders aan het Looveer. (foto: Historische Kring Huessen)
Steenfabrieksarbeiders aan het Looveer. (foto: Historische Kring Huessen)

Arm en rijk Huissen:

ruim honderd jaar geleden

HUISSEN - Op woensdag 14 november houdt de Historische Kring Huessen een ledenvergadering in De Buitenpoort. Na deze ledenvergadering – zo rond 20.15 uur – houden Jan Zweers en Emile Smit een lezing over hetzelfde thema, dat dit jaar werd gebruikt tijdens de zomerwandelingen in augustus. Het gaat dan over de enorme tegenstellingen in de maatschappij die er in de late negentiende en beginnende twintigste eeuw waren.

De sprekers willen waarschuwen voor een al te rooskleurige kijk op het verleden. Nostalgie is een van de gevaarlijkste dingen als het gaat om het beleven van geschiedenis. Met name het bekijken van ansichtkaarten en foto’s van honderd jaar geleden kan zo’n gevoel van nostalgie oproepen.

Idyllisch was het leven in Huissen rond 1900 zeker niet. Mensen zwoegden hetzij in het agrarisch bedrijf, hetzij op de steenfabriek lange uren voor een karig loon. In vaak kleine huizen woonden gezinnen met acht of meer kinderen in twee kamers met een zolder. Sociale zorg was er amper en wie iets tekort kwam, moest nederig de hand ophouden bij een kerkelijk armbestuur. Dat was de realiteit voor de grote groep van de Huissenaren.

Tegenover de grote groep armen stond een kleine groep rijken. Zij bewoonden kapitale huizen in de stad of – zoals de burgemeester – net erbuiten. Een schrijnende tegenstelling. Het weinig verheffend beeld van een stad met enorme sociale tegenstellingen. Geen spoor van de Goede Oude Tijd.