Robert van Welie (geel shirt) van EMM Randwijk wil de bal, Harm Panneman (links) kijkt toe. EMM verloor (weer) en wacht nog op haar eerste punt(en) deze competitie. (foto: Hans Schmeinck)
Robert van Welie (geel shirt) van EMM Randwijk wil de bal, Harm Panneman (links) kijkt toe. EMM verloor (weer) en wacht nog op haar eerste punt(en) deze competitie. (foto: Hans Schmeinck) Foto:

Enige nog puntloze Betuwse voetbalclub

Weer niets voor EMM Randwijk

Tekst: Hans Schmeinck


Kelderclub EMM Randwijk droomde van een driepunter op afgelopen zaterdag. Het eveneens puntloze Wodanseck kwam namelijk op bezoek. Maar het werd een nachtmerrie: 1-5 verlies, twee rode kaarten en twee fikse blessures.

Van de achttien voetbalverenigingen in de (Over)Betuwe is EMM Randwijk de enige die dit seizoen nog geen punt heeft gepakt. Laat staan gewonnen. De club die uitkomt in de kelder van het amateurvoetbal, de zaterdag vierde klasse (B, Oost), kon vlak voor het seizoen maar ternauwernood een selectie samenstellen. Om over voldoende spelers te kunnen beschikken werd uit het 2e en 3e geput en bovendien werd de onervaren Tom de Bruijn eerste doelman.

De eerste vijf competitieduels gingen –meestal dik- verloren. Vorige week zaterdag lag winst bij het ook nog puntloze (en zelfs doelpuntloze!) Harskamp voor het grijpen. Ondanks een overwicht ging EMM echter toch het schip in: 3-1. Dan (afgelopen) zaterdag maar, thuis tegen het eveneens puntloze Wodanseck, van voormalig EMM-trainer Mart Gerrist.

De droom van een driepunter spatte echter na zes minuten al uiteen. Rood voor Nick van Dam, na het neerhalen van een doorgebroken Wolfhezenaar.

Meer pech zou snel volgen; de ietwat gelukkige 0-1 en de 0-2 en de 0-3 waarbij goalie De Bruijn opzichtig blunderde. Én de zware blessures van Marten Lammers (mogelijk gebroken neus) en Tijs van Dam (waarschijnlijk gebroken middenvoetsbeentje).

Keeper vervangen

In de rust werd De Bruijn uit zijn lijden verlost en vervangen door jeugdkeeper Mathijs Jonker. De Randwijkse rampspoed ging in de tweede helft verder; rood voor Niels Mauritz wegens hands. En een –benutte- penalty (0-4) en de 0-5. Maar zie, ook wat licht in de duisternis. Zoals de 1-5 van de jonge invaller Rick Nijhuis, na zelfs een vlotlopende aanval. En vooral de bijna ontroerende inzet van de Randwijkers, die zelfs met negen man streden voor iedere centimeter, bleven aanvallen en kansen creëerden.

,,Het was jammer van de rode kaart in het begin, met elf tegen elf hadden we zeker gewonnen'', zei EMM-trainer Robert van der Holst na afloop. ,,Onze keeper had zijn dag niet. Tom gaf zelf aan dat hij vervangen mocht worden. Klasse van hem.''

Van der Holst was toch trots. ,,De jongens bleven gaan en vechten. Ik kan ze niets verwijten.'' Desalniettemin heeft EMM nog steeds geen punt. Maar de dag dat een gelijkspel of winst mag worden begroet, komt wel steeds dichterbij…

Slechte vooruitzichten


De komende weken hoeft EMM ook nergens op te rekenen. ,,Dan spelen we namelijk tegen de bovenste drie'', aldus Van der Holst. En met de komende schorsingen en de blessuregevallen zijn de vooruitzichten om uberhaupt een elftal op de been te brengen slecht. ,,Ik heb zitten tellen en kom maar tot acht fitte spelers. We zullen een beroep moeten doen op spelers uit het tweede en de jeugd.''