Afbeelding
Foto:

1998-2018 Tumulus uitvaartverzorging

LINGEWAARD - In 1998 begon Joke van der Krans met haar eigen uitvaartonderneming in Bemmel: Tumulus uitvaartverzorging. Best een hele stap in die tijd. De uitvaartbranche was toen nog een mannenbolwerk en de werkwijze werd in grote lijnen bepaald door "wat gebruikelijk was".

Met de ervaring van de uitvaarten van de eigen grootouders in de 90-er jaren groeide de idee dat het regelen van een uitvaart en de begeleiding van een familie toch 'anders' zou moeten kunnen. Maar dat 'anders' vroeg wel veel meer tijd en was een struikelblok bij sollicitaties. "Dan begin ik voor mijzelf". In 1998 na het behalen van het diploma voor de uitvaartzorg startte Joke vanuit haar kantoortje in de tuin van het woonhuis in Bemmel. Haar werkwijze bleek succesvol, veel families wisten haar te vinden.

Met de jaren werd de behoefte om ook een eigen opbaarruimte te hebben steeds groter en met de aankoop van de Oude Sigarenfabriek in Huissen ging die wens in vervulling. Na een totale verbouwing van dit fabriekspand naar een woonhuis met op de begane grond de opbaarruimte werd eind 2005 de Rouwhuiskamer officieel geopend. Dat was ook het moment dat haar man Jalb steeds meer werkzaamheden in het bedrijf op zich nam en in de loop van de jaren ook als uitvaartbegeleider ging optreden.

Toen in 2015 bij Joke borstkanker werd gediagnostiseerd en zij voor langere tijd uitviel, kon het bedrijf gewoon doorgaan. En zo is Tumulus uitvaartverzorging in 2018 twintig jaar jong, springlevend en in de gemeente Lingewaard de oudste lokaal gevestigde uitvaartonderneming.

Huissen bij Kaarslicht: net als in voorgaande jaren is de Rouwhuiskamer aan de Weverstraat vanaf 18.00 uur opengesteld voor een moment bezinning of herdenking van een overleden dierbare. Voor veel mensen is het bijzonder om nog eens terug te komen in de ruimte waar zij voor het laatst rondom hun dierbare bijeen waren. Veel herinneringen werden hier gedeeld. Het is een heel intense beleving zo afscheid nemen in de nabijheid van de dood.