In tegenstelling tot veel andere naoorlogse woningcomplexen heeft volgens het Cuypersgenootschap de Doelenstraat een duidelijk stedelijk karakter. (foto: Sjaak Veldkamp)
In tegenstelling tot veel andere naoorlogse woningcomplexen heeft volgens het Cuypersgenootschap de Doelenstraat een duidelijk stedelijk karakter. (foto: Sjaak Veldkamp)

Cuypersgenootschap: Doelenstraat

op gemeentelijke Monumentenlijst

HUISSEN – In de discussie om de historische 40-jarige 'woningwetwoningen' aan de Doelenstraat te behoeden voor de slopershamer heeft zich het Cuypersgenootschap gemengd. De stichting uit Zoetermeer verzoekt het college om de woningen op de gemeentelijke Monumentenlijst te plaatsen. Eerder was dat B06 niet gelukt. Ook nu is het college niet onder de indruk.

De discussie is afgerond. Een raadsmeerderheid en bewoners kiezen voor sloop en nieuwbouw met behoud van het bestaande karakter. De brief lijkt een herhaling van zetten, maar het Cuypersgenootschap legt zich er niet bij neer. Een stichting die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed, met name uit de periode van na 1940.

Lingewaard beschikt over een unieke hoeveelheid naoorlogs erfgoed, stelt het genootschap. De Doelenstraat is hier onderdeel van. "De woningen bezitten een hoge architectuurhistorische, stedenbouwkundige en historische waarde en vormen samen met de omringende religieuze en onderwijsgebouwen het belangrijkste historische ensemble in Huissen dat herinnert aan de bijzonder zorgvuldig uitgevoerde wederopbouw van de historische stadskern."

Het Cuypersgenootschap moet zich er van bewust te zijn dat hun kansen voor behoud minimaal zijn. Waardwonen en Lingewaard zien niks in renovatie. "Sloop-nieuwbouw heeft heel duidelijk de voorkeur", schrijft secretaris Leo Dubbelaar. Toch gaan ze de strijd aan, want naoorlogse woningen zijn goed aan te passen aan de eisen van de huidige tijd. Ze verwijzen het college op geslaagde renovaties in Rotterdam, Hilversum en Nijmegen. "Wij willen de gemeente dan ook nadrukkelijk verzoeken om in het belang van het karakter van de dorpskern van Huissen aan te sturen op herstel van de panden."

Het college blijft bij het genomen besluit. Er wacht nog één procedure. Waardwonen moet nog een sloopvergunning aanvragen. Na de zomer staat de sloop gepland, zegt Chantal Martens onder voorbehoud in verband met de Flora en Faunawet. Voor de zomer zijn in ieder geval de verhuizingen van bewoners afgerond.