Bewoners rond het Thorbeckeplein in Gendt hebben dankzij Lingewaard Doet en sponsoring 2.500 bloembollen kunnen poten. (foto: Sjaak Veldkamp)
Bewoners rond het Thorbeckeplein in Gendt hebben dankzij Lingewaard Doet en sponsoring 2.500 bloembollen kunnen poten. (foto: Sjaak Veldkamp)

Proef Lingewaard Doet

gunstig voor hele gemeente

LINGEWAARD – De eerste bevindingen van het proefproject Lingewaard Doet in Angeren en Gendt zijn een groot succes. Mocht de evaluatie van de tweede ronde eenzelfde beeld geven, dan zal het college besluiten voor een verdere uitrol. De uitkomst van de evaluatie wordt in april verwacht. Aannemelijk is dat inwoners van de overige kernen ook een cheque van 7.50 euro kunnen verwachten.

Doel van het project Lingewaard Doet is dat inwoners initiatieven nemen die de leefbaarheid in hun eigen leefomgeving mooier maken. De inwoners van Angeren en Gendt hebben van de gemeente in oktober een cheque van 7,50 euro ontvangen die ze voor een project in hun buurt of dorp kunnen verzilveren.
In totaal zijn er 4.185 cheques verstuurd waarvan er in de eerste ronde bijna twee duizend zijn geactiveerd. Oftewel, ruim 45 procent is ingezet voor initiatieven. De gemeente Overbetuwe scoorde in de eerste ronde nog geen dertig procent. Naar verwacht wordt het in Lingewaard nog meer omdat mensen kunnen sparen voor nog een project. Op 6 februari volgt in beide dorpen de tweede ronde. Het college is hoopvol. "De eerste indrukken zijn erg positief. Inwoners zijn enthousiast en er zijn veel cheques geactiveerd en projecten aangemeld. De meeste initiatiefnemers hebben hun idee actief onder de aandacht gebracht om daarmee veel en snel cheques te ontvangen van medebewoners."

Veel initiatieven waren dit najaar gericht op aanplant van bloemen en bloembollen voor een fleurig voorjaar in hun wijk. Een aantal cheques is verzilverd voor het plaatsen van een kerstboom en verlichting in buurten waar ouderen wonen. Het gaat volgens het college om de gezelligheid en saamhorigheid in de buurt, niet om de verlichting zelf.

Dorpshuis Angeren schaft een AED aan, de plek waar veel activiteiten plaatsvinden. In Gendt wil woonvorm De Strang een picknicktafel plaatsen zodat ze inwoners van Gendt op de koffie kunnen vragen. Hulhuizen plaats in januari een ooievaarsnest. Zwembad Walburgen schaft een watertrimtoestel aan.